Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Παρουσιάστηκε χθες, το Σάββατο 8 Μαρτίου στο Ηράκλειο της Κρήτης - υπό τη σκιά του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη και υπό τους ήχους του "Καπετάν Μιχάλη" σε μελοποίηση του Μάνου Χατζιδάκι - το βιβλίο της Μαρίας Χατζηαποστόλου «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη». 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Αρμός», το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» και τη «Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε και η βιβλιοπαρουσίαση. 
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας στην Α.Ε.Α.Η. Κρήτης, ο Νίκος Μαθιουδάκης Διδάκτωρ Φιλολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη και Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Χατζηαποστόλου, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοχος Master Θεολογίας και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. 


Ο Χριστόφορος Αρβανίτης τόνισε τους βασικούς άξονες του βιβλίου, αλλά και την ανθρωποκεντρική διάσταση στο λόγο περί Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Νίκος Μαθιουδάκης μίλησε για τη σκέψη του συγγραφέα για το Χριστό και για το πρόσωπο της Θεοτόκου, μέσα από το έργο του Καζαντζάκη, αλλά και την προσωπική αλληλογραφία του συγγραφέα. 
Στη συνέχεια η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Χατζηαποστόλου μίλησε για τη γυναίκα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και για την πίστη του συγγραφέα στην Ανάσταση του Κυρίου, στην οποία υπήρξαν πρώτοι μάρτυρες οι Μυροφόρες γυναίκες. 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και με τη συμμετοχή του κοινού. Με το βιβλίο αυτό ξαναζωντανεύει και πάλι η ελπίδα της δημιουργίας ενός γόνιμου διαλόγου, πέρα από κάθε φανατισμό και μισαλλοδοξία, με στόχο την ταυτόχρονη κατάργηση των διάφορων αφοριστικών μύθων γύρω από το πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα. Και το ταξίδι τώρα αρχίζει... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails