Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ...


Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία, η Λήδα Μασούρα στο πιάνο και η Μαρίζα Τσίγκα στην κίνηση, ανοίγουν την πόρτα από «ΤΟ ΣΠΙΤΙ» και μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους μνήμες, αισθήματα, έρωτα, μοναξιά, σιωπή, ήχους ενός πιάνου, που μιλά μέσα απ’ την ευαισθησία των: R. Schumann, F. Chopin, C. Debussy.

Υπενθυμίζουμε ότι Το Σπίτι είναι η τελευταία ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία στα τέλη του 2012. Πρόκειται για τριάντα ποιήματα σε μορφή πεζού λόγου που έχουν ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια «σπίτι». Το σπίτι ως μνήμη, ως καταφύγιο αισθημάτων, ως μετωνυμία του έρωτα, ως μοναξιά, ως πατρίδα. Το σπίτι και η έλλειψή του, το σπίτι ως προσδοκία αλλά και ως διάψευση. Το σπίτι φυλακή αλλά και πιστή αγκαλιά.
Ας ακούσουμε ένα αντάτζιο από Το σπίτι της Ιουλίτας, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και στην ενότητα "Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική":
ΑΝΤΑΤΖΙΟ ΒΑΘΥΚΥΑΝΟ των νερών· τόσα χρόνια κολύμπησα από σπίτι σε σπίτι. Στην άκρη των χειλιών σου να σε βρω. Να με περιμένεις. Κι όπως απ’ το όνειρο ξυπνώντας τα παιδιά, μια στάλα γάλα αρκεί να λευκάνει τους τοίχους της μέρας. Ένα φιλί να κρατήσει τον έρωτα. Φώτα διάττοντα των ήχων που επιστρέφουν και λάμπουν πιο πολύ τα παλιά, όλα και τίποτα. Τίποτα τάζοντας άλλο παρεχτός κι ανυπεράσπιστον. Εσένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails