Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Το Σάββατο 13 Απριλίου το απόγευμα το Νιχώρι του Βοσπόρου τίμησε πανηγυρικά τον μεγάλο μας ποιητή Κ. Π. Καβάφη, ο οποίος είχε Πολίτικη καταγωγή, έζησε για ένα διάστημα της νεότητός του (1882-1885) σ' αυτό το θαυμάσιο προάστιο της Κωνσταντινούπολης και έγραψε κι ένα ποίημα για το Νιχώρι.
Με τη συμμετοχή των συνέδρων του μεγάλου μαθητικού συνεδρίου για τον Καβάφη, που διοργανώθηκε στην Πόλη από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (11-14 Απριλίου), πραγματοποιήθηκαν τα Καβάφεια, ας τα ονομάσουμε έτσι, του Νιχωριού.
Στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Καβάφη από τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφερείας Βοσπόρου, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συνέδρους και όλους τους παρευρισκομένους, πάνω από 250 άτομα.
Ακολούθησε η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καβάφη στον αυλόγυρο του Ναού. Εκ μέρους της Κοινότητας Νεοχωρίου μίλησε ο Προέδρός της Παντελής Βίγκας, Άρχων Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Sarıyer Sukru Genç, ο οποίος ευχήθηκε ο Καβάφης να είναι ο εκφραστής της ομορφιάς και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Αικατερίνης Μαντουλίδου και της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη, η οποία φιλοτέχνησε την προτομή του ποιητή και μετά μαθητές από το Αβερώφειο της Αλεξάνδρειας απήγγειλαν ποιήματα του Καβάφη σε αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.
Ο παλιός Νιχωρίτης Cemal Beskardes, που μεγάλωσε στο Νιχώρι την εποχή της ακμής του, απήγγειλε μαζί με την ομογένεια το «Νιχώρι» του Καβάφη στα τουρκικά.
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο της Κουμαριώτισσας.
Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον Ναό από τον ιερατικώς προϊστάμενο της Κοινότητας Αρχιμ. Αγαθάγγελο, ενώ ο συγγραφέας και μεταφραστής Άρης Κοτσώνας ανέπτυξε το θέμα «Η γενεαλογία του Καβάφη», παραθέτοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή του ποιητή στην Πόλη.
Στη βάση της προτομής οι Νιχωρίτες τοποθέτησαν κόκκινα τριαντάφυλλα, επειδή σε ποιήματα του Καβάφη γίνεται αναφορά στα τριαντάφυλλα κι ακόμα προσφέρθηκαν σε όλους στραγάλια, που ήταν ένα από τα κεράσματα του ποιητή στους μουσαφίρηδές του.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Πόλη Δημήτρης Μουστακλής, ο δήμαρχος της περιοχής Sarıyer Sukru Genç, ο αντιδήμαρχος Πριγκηποννήσων Rafii Hermon (αρμενικής καταγωγής) και πολλοί τούρκοι, εραστές της ποίησης και του Καβάφη.
Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας έστειλε θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 500 άτομα.
Ο Καβάφης ενώνει πια στο Νιχώρι όλους τους ανθρώπους, Ρωμιούς και Τούρκους και Αρμένιους. Η ποίησή του φωτίζει και πάλι το Βόσπορο.
Η νύχτα του Καβάφη στο Νιχώρι ήταν μαγική. Όπως την περιγράφει ο ποιητής στο πεζό του «Μία νυξ εις το Καλιντέρι»: «Η πανσέληνος άπλωνεν επί των υδάτων του Βοσπόρου αργυρούν μανδύαν, η δε απέναντι ασιατική όχθη έλαμπε με τα λευκά της σπιτάκια και εφαίνετο ως χαρίεσσα σκηνογραφία μαγικού θεάτρου».
1 σχόλιο:
εὔμορφο
Δημοσίευση σχολίου