Θέλω να Τραγουδήσω Πολίτικα Τραγούδια
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Με τον τίτλο αυτό η τουρκική εφημερίδα Radikal, στο φύλλο της 18ης Αυγούστου 2011 παρουσιάζει συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα χαρακτηρίζοντάς τον ως μύθο της Ελληνικής μουσικής. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Νταλάρας χθες 19 Αυγούστου, στο Cemil Topuzlu Open-Air Theatre.
Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο δημοφιλής τραγουδιστής συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύοντας τραγούδια Ελλήνων συνθετών και μπαλάντες της Μεσογείου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy.
Στην αρχή της συνέντευξής του ο διακεκριμένος καλλιτέχνης εξιστορεί την πορεία του στην μουσική ζωή. Στη συνέχεια απάντησε στο ερώτημα σχετικά με την αναβολή της συναυλίας του ιδίου που είχε αποφασίσει να οργανώσει το Πατριαρχείο το 2007. Μεταξύ άλλων αναφέρει το γεγονός ότι μετά από απειλές και καταγγελίες στην αστυνομία σε βάρος της συναυλίας αυτής, ματαιώθηκε η πραγματοποίησή της λόγω του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούσαν να προσφέρουν προστασία στον χώρο της εκδήλωσης που ήταν το Κάστρο του Ρουμελιχισάρ στο Βόσπορο.
Στο ερώτημα ότι, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν γράψει σκληρά δημοσιεύματα εις βάρος σας, ότι είστε εχθρός των Τούρκων και ότι είστε μέλος της εικοσαμελούς επιτροπής που διοργάνωσαν πορεία υπέρ του Öcalan, ο Γ. Νταλάρας απάντησε ότι συγκεντρωθήκαμε εκεί όχι είκοσι αλλά χιλιάδες άνθρωποι, όχι για να δώσουμε στήριξη στον Öcalan και αναρωτήθηκε από που προέκυψε αυτή η πληροφορία. Εμάς δεν μας άρεσε o τρόπος προσέγγισης στο θέμα του Öcalan. Εμείς εκεί συγκεντρωθήκαμε με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε για το ίδιο το κράτος μας, για το Ελληνικό βαθύ κράτος... Άλλο ερώτημα σχετικό ήταν αν η Ελλάδα είχε πρόθεση να προστατεύσει τον Öcalan. Η απάντηση ήταν ότι προσποιήθηκε πως θα τον προστάτευε αλλά τελικά δεν τον προστάτευσε...
Κατόπιν ο καλλιτέχνης ρωτήθηκε ποια είναι τα προβλήματα που υφίστανται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τα αίτια των προβλημάτων είναι δύο, όπως απάντησε. Πρώτον οι φανατικοί θρησκευόμενοι και δεύτερον οι ακραίοι εθνικιστές. Η πολιτική κυρίως υπάρχει με στόχο την πρόοδο των ανθρώπων, αλλά πολλές φορές οι πολιτικές δεν αποβαίνουν κατάλληλες για να εκπληρωθεί ο σκοπός αυτός. Αναμφίβολα υπάρχουν και αυτοί που φέρονται σωστά. Και στη θρησκεία δεν υπάρχουν πάντοτε οι κατάλληλοι θρησκευτικοί υπεύθυνοι που θα παρουσιάσουν με σωστό τρόπο το περιεχόμενό της. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν προσκόμματα στη σωστή αντίληψη της θρησκείας. Η πίστη στο θεό δεν είναι πράγμα που θα γίνει με τη χρήση κανονίων και τουφεκιών. Η προσωπική σχέση του καθενός με το Θεό διαφέρει κατά πολύ από του άλλου και κανένας θρησκευτικός παράγοντας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή με τα λεγόμενα και τις πράξεις του. Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, όλοι πιστεύουν στον Θεό, όμως τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν μεταξύ αυτών. Διαβάζουμε περίπου την ίδια Βίβλο, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να μαλώνουμε. Η θρησκεία για εμένα έχει σκοπό να ζούμε εν μέσω συνύπαρξης και αλληλεγγύης και όχι να μας χωρίζει. Διότι οι άνθρωποι από μικρή ηλικία μεγαλώνουν με αυτό τον φανατισμό χρησιμοποιώντας την διαφορετικότητα της θρησκείας. Όμως η θρησκεία έχει και χαρακτήρα ενότητος και αυτή η πλευρά είναι η πιο δυνατή.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε συνομιλία που είχαμε με τον Γιώργο Νταλάρα στο διάλειμμα της συναυλίας του στην Πόλη, μας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα έγκειται στην εκμετάλλευση της θρησκείας και στην άσκησή της ως εργαλείου μισαλλοδοξίας και φανατισμού.
Στο ερώτημα που ακούγεται από πολλούς πως οι Τούρκοι με τους Έλληνες, εκτός από τη θρησκεία δεν διαφέρουν μεταξύ τους, παρόλα αυτά ακόμη ανάμεσά μας υπάρχει μια σοβαρή απόσταση, ο Γ. Νταλάρας είπε ότι, για να καλύψουμε την απόσταση αυτή πρέπει να μην ενοχλούμε ο ένας τον άλλον και πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας. Αναφέρομαι στο να δείχνουμε σεβασμό στην Ιστορία του καθενός μας, στην καθημερινή μας ζωή και στα πρόσωπά μας. Δεν πρέπει επίσης να υπερβάλλουμε το καθετί διότι η υπερβολή μόνο ζημία μπορεί να φέρει.
Να σημειώσουμε ότι το κοινό της συναυλίας στην Πόλη (Ρωμιοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι κ.α.) αποθέωσε τον Γιώργο Νταλάρα με παρατεταμένα χειροκροτήματα και ενθουσιώδεις επευφημίες.
Για την επίσκεψη του Γ. Νταλάρα και της συζύγου του στο Φανάρι δείτε εδώ.
Για την επίσκεψη του Γ. Νταλάρα και της συζύγου του στο Φανάρι δείτε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου