Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ "ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ"


Η είδηση έχει νομίζω ενδιαφέρον, αγαπητοί συνοδίτες. Γι' αυτό και την αναδημοσιεύω.

Παρίσι

Σκληρή καταδίκη από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN) για ψήφισμα περί προσβολής της θρησκείας που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατόπιν εισήγησης του Πακιστάν.
H WAN καταγγέλλει επίθεση στο βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία της έκφρασης, και δηλώνει βαθύτατα ανήσυχη ότι το ψήφισμα θα δώσει λαβή σε απολυταρχικές κυβερνήσεις για λογοκρισία και φίμωση των διαφωνούντων.
«Η απόφαση συνιστά όνειδος για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο δεν πρέπει να δικαιολογεί τη λογοκρισία και τη φίμωση της φωνής των διαφωνούντων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων.
Η θρησκεία είναι νόμιμο αντικείμενο κριτικής, σάτιρας και διαλόγου. Η έννοια της προσβολής της θρησκείας είναι πιθανόν να καταπνίξει αυτό το διάλογο, τονίζει η WAN.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση καλεί τα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς κανόνες για την ελευθερία της έκφρασης υποστηρίζονται στον απόλυτο βαθμό από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν υπονομεύονται από ανάλογα ψηφίσματα.
Το επίμαχο ψήφισμα, που προτάθηκε από το Πακιστάν εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Παρασκευή,
καλεί σε παγκόσμια μάχη κατά της προσβολής των θρησκειών.
Ισλαμικές χώρες επιχειρηματολογούν ότι η κριτική και η σάτιρα της θρησκείας συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών και οδηγεί σε διακρίσεις και βία εναντίον τους.

4 σχόλια:

Πολίτης είπε...

καλό ψήφισμα ήταν αναγκαίο για να μάθει ο λευκός άνθρωπος να κρατήσει το μέτρο. τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συνταχθεί με τρόπο ισορροπιμένο ώστε από μόνα τους να εξασφαλίσουν και την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του δόγματος (όπως και τα άλλα...), όμως όταν κάποιος τραβάει το σκοινί προς μια μεριά πέφτει το κόνσεπτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρειάζονται εκ των υστέρων τέτοια ψηφίσματα.

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορώ να αντισταθω στον πειρασμό να ρωτήσω πως μπορει ενας θεολόγος να εξανισταται γιατί υιοθετήθηκε ψήφισμα που δεν θεωρεί τη θρησκεία "νομιμο αντικείμενο κριτικής,σατιρας και διαλόγου". Οσον αφορά τον διάλογο εντάξει. Μπορεί να συζητήσει κανείς τα περι θρησκείας. Αλλά κριτική και σάτιρα!... Μετά μην αναρωτιόμαστε γιατι παρουσιάζονται αυτά τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα που ζούμε.. Οταν θέλουμε να σαρκάζουμε και διακωμωδούμε ως και τη θρησκεία.....Προς αποφυγην παρεξηγήσεων απο μερικούς μιλάω για τη θρησκεία οχι για τους λειτουργούς της που ειναι και αυτοί άνθρωποι. Ας μείνει και τίποτα σταθερο σ'αυτό τον κόσμο γιατι θα μας πάρει ο διάολος στο τέλος....

Δ.Γ.

pak είπε...

Πρέπει να επιτρέπεται και η κριτική και αν κάποιοι το θέλουν και η σάτιρα, προς όλους και προς όλα. Εμείς ως ορθόδοξοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε απολύτως.
Αυτοί που τα φοβούνται ας ψάξουν να βρουν το γιατί??

Ανώνυμος είπε...

Τι να φοβηθουμε χριστιανε μου; εσυ ο ορθόδοξος θελεις να σατιρίζεις το Θεο και την θρησκεία; Κριτική μπορεί να γίνει μονο στους παπάδες και εκεί αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατι τέτοιες ακραίες απόψεις εφτασαν την νεολαία στη μηδενιστική θεωρία που μας ταλαιπωρεί.

Δ.Γ.

Related Posts with Thumbnails