Νικολάου Μαγγίνα
Με τον τίτλο του βιβλίου τού Μπάρακ Ομπάμα, Η τόλμη της Ελπίδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρομοίασε την δράση και την προσπάθεια για επιβίωση της Ομογένειας και του Πατριαρχείου στην Πόλη, όπου για χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια πολλά και ποικίλα προβλήματα και εξακολουθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ελπίζουν για το μέλλον.
Σε αυτά αναφέρθηκε ο Πατριάρχης, με αφορμή το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ιστορική Κοινότης Ταταούλων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της νέας Εφορoεπιτροπής Καθηγητή Δημήτριο Ζώτο και τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο. Στο δείπνο παρέστησαν Συνοδικοί Ιεράρχες του Πατριαρχείου από την Πόλη και το εξωτερικό και όλα τα μέλη της Εφοροεπιτροπής της κοινότητος με τις συζύγους τους.
Στους στενότατους δεσμούς Εκκλησίας και Κοινότητος, Πατριαρχείου και Ομογενείας αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι «Πρόκειται για ένα δεσμό παραδοσιακό και ιστορικό. Η ζωή της Ομογενείας συνυφαίνεται με την ζωή του Πατριαρχείου και πιστεύω ακράδαντα ότι, όταν το ιερό μας Κέντρο, το Πατριαρχείο, είναι καλά, είναι καλά και όλη η Ρωμηοσύνη. Και αντιστρόφως, όταν έχει προβλήματα η Εκκλησία, αυτά τα προβλήματα επεκτείνονται και στην Ομογένεια και τα συμμεριζόμεθα όλοι. Και τα καλά και τα κακά, πάντοτε με την ελπίδα και την προσδοκία ενός καλυτέρου μέλλοντος».
Ο Πατριάρχης, στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο βιβλίο του εκλεγμένου προέδρου των Η.Π.Α., Μπάρακ Ομπάμα, με τίτλο Η τόλμη της ελπίδος, και θέλοντας να υπογραμμίσει περισσότερο τη σημασία της τόλμης πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε "ακόμη πιο προχωρημένα το θράσος, η αυθάδεια της ελπίδος. Δηλαδή, εκεί όπου ο κόσμος δεν βλέπει ελπίδα, αυτός που έχει το σθένος, αυτός που έχει το κουράγιο, εγώ θα έλεγα ο χριστιανός λόγω της πίστεώς του εις τον Χριστόν, μπορεί να έχει ελπίδα εκεί όπου όλοι βλέπουν απελπισία και χάος και σκότος. The audacity of Hope (Η τόλμη της Ελπίδας).
Η Ομογένεια εδώ και το Πατριαχείο που τόσα πολλά τράβηξαν αδίκως χωρίς να φταίνε σε τίποτα, εξακολουθούμε να έχουμε αυτό το θράσος, αυτήν την τόλμη, αυτήν την αυθάδεια της ελπίδος για το μέλλον. Και με την χάρη του Θεού και στον καινούργιο χρόνο και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καλές εξελίξεις".
Ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της περιφερείας Ταταούλων Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος επιβεβαίωσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο λέγοντας "ότι λαϊκοί και κληρικοί μένουν πιστοί στο έργο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στους κρίσιμους αυτούς καιρούς η Ομογένεια έχει ανάγκη από ένα νέο παλμό και ένα νέο ξεκίνημα για μια ελπίδα, όπως είπατε Παναγιώτατε, και αναφερθήκατε στο βιβλίο του Ομπάμα. Σε μία ελπίδα, η οποία πραγματικά στους σημερινούς καιρούς χρειάζεται όχι τόλμη, αλλά «θράσος», με την καλή έννοια. Θράσος, δηλαδή να τολμάς να κάνεις μεγάλα άλματα, άλματα όπως εκείνα τα οποία έκανε και ο Παναγιώτατος στην 17χρονη Πατριαρχία του".
5 σχόλια:
Κατανοητές οι αγωνίες και οι ευθύνες του Παναγιώτατου... Γνωστές και οι συνθήκες. Όμως αυτός ο εναγκαλισμός με την πολιτική εξουσία εκατοντάδες χρόνια, φοβάμαι,έχει προκαλέσει ασφυξία στην Εκκλησία...
Ετσι ακριβώς ειναι....
Εάν συμβαίνει αυτό, αγαπητοί συν-ανώνυμοι, μάλλον η καθ' Ελλάδα Εκκλησία είναι πτώμα τουλάχιστον από το 1830 και εντεύθεν..... γιαυτό μάλλον όζει... ούσα νεκρά πλέον του τεταρταίου καιρού..........
εξαρταται πως βλέπεις την εκκλησία. Αν τη θέλεις να συντρώγει με τους τουρκους τοτε ειναι νεκρά! αλλοιως παρε πίσω την κουβέντα σου.Τα εχουμε πιά ακυρώσει όλα στη χώρα μας όταν δεν μας γουστάρουν....
Ενδιαφέρουσα η αναφορά του Παναγιώτατου στον Ομπάμα, θα διαφωνήσω με παραπάνω σχόλια που το θεωρούν κατάφορη ανάμοιξη στην πολιτική. Το να εκλεγεί στην Αμερική νέγρος πρόεδρος είναι ένα φαινόμενο όχι μονο πολιτικό αλλά και πολιτιστικό, οπότε το να αναφερθεί κάποιος εκκλησιαστικός ηγέτης σε αυτό δεν συνιστά απαραίτητα ανάμειξη σε πολιτικά θέματα. Έχει και κοινωνιολογικές διαστάσεις το θέμα.
Ωστόσο ξεκίνησε πρόωρα ο Αμερικανός Πρόεδρος να απογοητεύει, με το να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για την σφαγή στην Παλαιστίνη, την φρικτή ανθρωπιστική τραγωδία με τους θανάτους και τους τραυματισμούς αμάχων και παιδιών. Εδώ το Ισραήλ επιτίθεται και σε ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας με προμήθειες και ιατρικό εξοπλισμό...
Οπότε μπορεί να είναι μια κατάκτηση η αναρρίχηση ενός αφροαμερικανού στην Προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο εδώ και χρόνια, το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα, παραδοσιακά καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό, δεν διστάζει να στηρίζει πολέμους προκειμένου για ικανοποίηση συμφερόντων..
Δημοσίευση σχολίου