Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από το προ ενδεκαετίας 2011, είναι λιτή και σαφής: 
"Ἐπειδή ἐφέτος ἡ ἑορτή τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα συμπίπτει πρός τό Ψυχοσάββατον τῆς παραμονῆς τῆς Πεντηκοστῆς καί, κατά τό Τυπικόν τῆς Ἐκκλησίας, ἡ Ἀκολουθία τῶν Ἀποστόλων προψάλλεται κατά τήν παραμονήν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος θά ἑορτάσῃ τά σεπτά ὀνομαστήρια Αὐτοῦ τήν Παρασκευήν, 10ην Ἰουνίου."
Έτσι, λοιπόν, ο Πατριάρχης μετέφερε, υπακούων στο Τυπικόν, τα ονομαστήριά Του, γιατί το Ψυχοσάββατο είναι «αμετάθετον» και δεν χωρεί άλλη γιορτή. 
Και φέτος, το 2022, ο Πατριάρχης μεταφέρει τα ονομαστήρια Του, σεβόμενος την αυτονόητη – για όποιον καταλαβαίνει - τυπική διάταξη. 
Στην ίδια λογική, της τήρησης του Τυπικού, και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η οποία «ανακοινώνει στους ευσεβείς Χριστιανούς ότι, βάσει της τυπικής διάταξης της Εκκλησίας μας, η Εορτή της Σύναξης της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επανομαζόμενης «Άξιον Εστί», καθώς και η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, θα εορτασθούν την Παρασκευή, 10 Ιουνίου επειδή η 11 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, είναι Ψυχοσάββατο». 
Αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου, μεταθέτει τον εορτασμό της θρονικής εορτής της, επί τη μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, την Παρασκευή 10 Ιουνίου. 
Σε κάποιες, όμως, Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά. Το Ψυχοσάββατο εορτάζεται πανηγυρικά σε πολλούς ναούς η μνήμη του νεοφανούς αγίου Λουκά του ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Είτε με αγρυπνίες είτε με Θ. Λειτουργίες, που σημαίνει ότι θα ψαλεί κανονικά η ακολουθία του, κατά βάναυση παράβαση του Τυπικού. 
Ενδεικτικά, στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς το απόγευμα της Παρασκευής θα χοροστατήσει ο Πειραιώς Σεραφείμ, ενώ το ίδιο βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών θα ιερουργήσει σε Αγρυπνία ο Πατρών Χρυσόστομος. «Πανηγύρεις λαμπρές» έχουν ανακοινωθεί στις Μητροπόλεις Λαρίσης και Κίτρους και σίγουρα υπάρχουν και άλλες. 


Κάμποσοι, λοιπόν, από τους τάχα και παραδοσιακούς κληρικούς της Ελλάδας, ένεκεν “ευλαβείας”, καταστρατηγούν το Τυπικό της Εκκλησίας και γιορτάζουν τον Άγιο Λουκά ημέρα Ψυχοσάββατο, και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιες ενορίες θα κάνουν και Παρακλήσεις και Λιτανείες το απόγευμα του Σαββάτου ή της Κυριακής, όταν δηλ. η Εκκλησία γιορτάζει την Πεντηκοστή! 
Χαρακτηριστικό – φευ - παράδειγμα ο «επίσημος» εορτασμός του αγίου Λουκά Κριμαίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής (sic), στο Γαρδικάκι Τρικάλων, προεξάρχοντος, μάλιστα, του μητροπολίτου Τρίκκης Χρυσοστόμου. 


Τέλος, επειδή αναγράφεται στις σχετικές ανακοινώσεις ότι «θα τεθεί για προσκύνηση τμήμα λειψάνου του αγίου», θέτουμε, για άλλη μια φορά, το …ρητορικό ερώτημα: Πόσα τεμάχια λειψάνου του αγίου Λουκά υπάρχουν επιτέλους σε ναούς της Ελλαδικής επικράτειας, αν δεκάδες ναοί τα θέσουν προς προσκύνηση; 
Μια θλιβερή κατάσταση, όλα τα παραπάνω, και – μάλλον – μη αναστρέψιμη. 
Μόνη παρηγορία η Πατριαρχική Τάξις που τηρεί το Τυπικό της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails