Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ (1-10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022)


Το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ που διοργανώνεται για 6η χρονιά στην μυροβόλο Χίο, από την καλλιτεχνική δευθύντρια Ελευθερία Λυκοπάντη και τον καλλιτεχνικό σύμβουλο Αλέξανδρο Καλογερά, θα πραγματοποιηθεί από 1-10 Ιουλίου. 
Ένα πραγματικά μοναδικό Φεστιβάλ που εστιάζει στην σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική δημιουργία, αλλά και στην ελληνική παράδοση γενικότερα, καθώς παρουσιάζονται πολλές πτυχές της. Δε λείπουν, βέβαια, και οι διεθνείς αναφορές στην μουσική του 20ού αιώνα. 
Οι διοργανωτές μας ενημερώνουν: 
Πολλές επέτειοι συμπίπτουν τη φετινή χρονιά και ασφαλώς πολλές οι υποχρεώσεις του 6ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική: τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα 200 από τις Σφαγές, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, 30 από το θάνατο του Olivier Messiaen, 111 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέριμνα του Φεστιβάλ να διοργανώσει πρωτότυπες εκδηλώσεις και να παρουσιάσει λιγότερο γνωστές πτυχές των γεγονότων. 
Ο κύκλος Μικρασιατικά περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις με άξονα το τρίπτυχο Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος, που, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, εμπνέονται από τα έργα Ελλήνων, οι οποίοι σχετίζονται με τη Μικρά Ασία. Έλληνες συνθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι, η παρουσία της οικογένειας Χαλεπά στη χερσόνησο της Ερυθραίας, οι Χιώτες τεχνίτες στην Ανατολία, κείμενα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων, λογοτεχνικά βιβλία, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Σχολή της Χάλκης και μία βραδιά για τον Νόστο και την Ελπίδα στον Παπαδιαμάντη συνθέτουν το σκηνικό του κύκλου. Στον κύκλο Μουσική του καιρού μας παρουσιάζουμε συναυλίες με έργα του Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του), του δασκάλου του Γάλλου συνθέτη Olivier Messiaen (30 χρόνια από το θάνατό του), έργα από το διεθνές ρεπερτόριο της μουσικής του 20ού αιώνα και συναυλία αφιερωμένη σε πρόσφατα χορωδιακά έργα λόγιων Ελλήνων συνθετών. 
Για τη νεότερη γενιά οργανώνουμε Forum, όπου θα συναντηθούν 7 νέοι συνθέτες, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και μαζί με τους μουσικούς θα ξεκινήσουν νέα έργα, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ. Έκθεση εικαστικών της Χίου θα συμπεριλάβει έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από την προσχολική (για τους μικρούς μας φίλους), στη σχολική (Masterclasses οργάνων), στην ενήλικη (5 διαλέξεις για το έργο του Olivier Messiaen και του Ιάννη Ξενάκη), θα συμπληρώσουν τις δραστηριότητες και του φετινού Φεστιβάλ. 
Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με μία πολύκλωνη, πολυχωρική εκδήλωση, μια γιορτή της Μουσικής και πανδαισία των Τεχνών, με πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χώρας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης και ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς. Μία θαυμάσια ευκαιρία να περπατήσουμε και να χαρούμε τις γειτονιές του Κάστρου μεταμορφωμένες από ήχους, χρώματα και εικόνες.
Μια γιορτή της Μουσικής και της Τέχνης! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails