Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, απέστειλε, ως γνωστόν, προ καιρού, επιτιμητική και απειλητική επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), επειδή συλλειτούργησε με Επίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Λαγκαδά, στην Ελλάδα. 
Η κίνηση αυτή του Ρώσου ιεράρχη προκάλεσε αλυσιδωτή σειρά αντιδράσεων από ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου. Απάντησαν στην προκλητική αυτή ενέργεια της Μόσχας, με δικαιολογημένη οξύτητα, οι Μητροπολίτες Ζάμπιας Ιωάννης και Νιγηρίας Αλέξανδρος. Μάλιστα την όλη στάση του Ζάμπιας Ιωάννη, ο οποίος έφερε στο φως την επιστολή του Βολοκολάμσκ, επικρότησε ο πολιός ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, με σχετική επιστολή του.
Γενικώς, όλη αυτή η υπόθεση πήρε έκταση στον τύπο, πλην, βεβαίως, των φιλορωσικών ΜΜΕ, που απέφυγαν επιμελώς κάθε αναφορά. 
Μετά από τέτοιο σάλο θα περίμενε κανείς το λιγότερο: Το θέμα να τεθεί στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, που συνήλθε αυτή την εβδομάδα, με δεδομένο το γεγονός της κοινοποίησης όλων των σχετικών επιστολών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. 
Όμως, όπως φάνηκε από όλες τις ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν είχε καμία διάθεση να θίξει το θέμα, φοβούμενος ότι μπορεί να ανοίξουν έτσι οι ασκοί του Αιόλου για το Ουκρανικό, πράγμα που αποφεύγει πάση θυσία να αγγίξει. 
Η Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου έληξε χωρίς την παραμικρή αναφορά στην παρέμβαση Ιλαρίωνα σε ιεράρχες της Αλεξάνδρειας, προς τους οποίους δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε πως έχουν καταφθάσει και άλλες επιστολές από την Μόσχα, αλλά δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας. 
Δυστυχώς ο Μητροπολίτης Νιγηρίας διαψεύστηκε… 
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι πλέον επισήμως προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ο Προκαθήμενός του και οι αρχιερείς του Θρόνου έγιναν «φόρου» υποτελείς... 
Ο Βολοκολάμσκ όχι μόνο δεν απολογήθηκε δημοσίως για το ατόπημά του αυτό, όπως τον κάλεσε ο Νιγηρίας Αλέξανδρος, αλλά στην πραγματικότητα επέβαλε στον Αλεξανδρινό προκαθήμενο το νόμο της σιωπής και της συγκάλυψης… 
Η ευθύνη, πλέον, του Αλεξανδρείας Θεοδώρου έναντι της ιστορίας είναι βαριά και ασήκωτη… 
Ίσως, τελικά, το Ουκρανικό καταστεί η αρχή του τέλους του…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σπούδασε στη Ρωσία και ανέκαθεν διατηρούσε αγαθές σχέσεις με την Ρωσσική Εκκλησία αλλά και με την πολιτική ηγεσία της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να θέσει εαυτόν στη μέση της διαμάχης ο Αλεξανδρείας. Κρατά αποστάσεις αφού έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κάποια στιγμή θα διευθετηθεί το Ουκρανικό ζήτημα και εκείνος δεν θα έχει "χρεωθεί" κάποια ανάμιξη.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. ΘΛΙΒΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΘΡΟΝΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΠΙΑ.

Related Posts with Thumbnails