Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ BERKLEE ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Ο  Παναγιώτης Λιαρόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυκας» - Θεόδωρος Καλμούκος

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. O Πάνος Λιαρόπουλος, καθηγητής Σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο Berklee της Βοστώνης και επίσης καθηγητής Πιάνου στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts Boston), θα δώσει συναυλία την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 8 το εσπέρας στο Berklee και συνάμα θα εκδώσει το δεύτερο CD με τραγούδια των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. 
Σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «η συναυλία έχει ιδιαίτερη σημασία για το Greek Music Ensemble και για τους φίλους μας: γιορτάζουμε αφενός, τα 15 χρόνια από την ίδρυση του συνόλου και αφετέρου, την έκδοση του δεύτερου CD μας, το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Για αυτόν το λόγο η συναυλία είναι επίσης αφιερωμένη στη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου και του Μίκη και αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Greek Music Ensemble. 
Αναφορικά τι ακριβώς περιλαμβάνει το καινούργιο σας CD «Μάνος & Μίκης», είπε, πως, «το δυσκολότερο για εμάς ήταν να αποφασίσουμε τι να μην συμπεριλάβουμε από τον τεράστιο μουσικό πλούτο που έχουμε κληρονομήσει από τους δύο αυτούς συνθέτες. Περιλάβαμε 16 τραγούδια του Μάνου και του Μίκη – κάποια από αυτά περισσότερο και κάποια λιγότερο γνωστά. Η συνολική αισθητική προσέγγισή μας είναι πρωτότυπη και στοχεύει στη δημιουργία ενός ηχητικού σύμπαντος, στο οποίο συνευρίσκονται αφενός το πνεύμα, το ύφος και η ιδιοσυγκρασία των μουσικών του Μάνου και του Μίκη και αφετέρου οι αισθητικές, ενορχηστρωτικές και ερμηνευτικές αναφορές του μουσικού μας συνόλου». 
Τόνισε ότι επελέγησαν αυτοί οι δύο μουσουργοί «επειδή αποτελούν δύο από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της έντεχνης Ελληνικής μουσικής. Τα τραγούδια τους γεννήθηκαν, ως επί το πλείστον, σε ιστορικά δύσκολες εποχές για την Ελλάδα και συντρόφευσαν και ενέπνευσαν πολλές γενιές Ελλήνων για δεκαετίες. Σε αυτούς οφείλουμε, σε σημαντικό βαθμό, τη βαθύτερη γνωριμία της Ελληνικής κοινωνίας με τους μεγάλους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο και άλλους, καθώς μέρος του ποιητικού τους έργου μελοποιήθηκε συστηματικά από το Μάνο και το Μίκη. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το σύνολο της έντεχνης Ελληνικής μουσικής, από τη δεκαετία του ’50 και μετά διαμορφώθηκε και καθορίστηκε με βάση τα πρότυπα της μουσικής και των τραγουδιών τους. Τους επιλέξαμε λοιπόν αφενός επειδή αγαπάμε βαθιά τη μουσική τους και αφετέρου επειδή αντιλαμβανόμαστε την ιστορική διάσταση της προσφοράς τους στο σύνολο της Ελληνικής μουσικής. 
Διευκρίνισε ότι «το CD κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα και η έκδοσή του είναι μη κερδοσκοπική. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας μέσω email (pliaropoulos@berklee.edu) ή να μας τηλεφωνήσουν στο +1 617 828 7543 για να προμηθευτούν το CD και να υποστηρίξουν το έργο μας». 
Στην ερώτηση θα συνεχίσετε και με άλλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ο καθηγητής Λιαρόπουλος απάντησε «βεβαίως θα συνεχίσουμε. Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν συναυλίες και ηχογραφήσεις αφιερωμένες σε μεγάλες φυσιογνωμίες της Ελληνικής μουσικής όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης για παράδειγμα, αλλά και ηχογραφήσεις βασισμένες σε ιστορικές, θεματικές και υφολογικές ενότητες, όπως η μελοποιημένη ποίηση, το ρεμπέτικο, τα τραγούδια της ξενιτιάς, τα τραγούδια του μεσοπολέμου. Έχουμε πολλά σχέδια, πολλή διάθεση, πολλή αγάπη γι αυτό που κάνουμε και μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο της Ομογένειας». 
Ο κ. Λιαρόπουλος έλαβε το βραβείο Fulbright και τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. Είπε πως «κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου υποτροφίας στην Ελλάδα συνέλεξα, κατέγραψα, βιντεοσκόπησα, επεξεργάστηκα ψηφιακά και αρχειοθέτησα οργανική και φωνητική παραδοσιακή μουσική της Αμοργού και των γύρω νησιών με στόχο τη δημιουργία του πρώτου οπτικοακουστικού ψηφιακού αρχείου με αυτό το περιεχόμενο. Δεδομένου ότι οι ιστορικές και πολιτικές συνθήκες, η πολιτιστική δραστηριότητα καθώς και πτυχές της κοινωνικής ζωής στα νησιά συχνά καταγράφονται στα τραγούδια ή/και εκφράζονται μέσω της μουσικής, η συστηματική συλλογή και μελέτη τους αναδεικνύει αφενός στοιχεία του κοινωνικού κλίματος (τόσο του μακρινού όσο και του πρόσφατου παρελθόντος) και αφετέρου τις πλούσιες μουσικές και πολιτιστικές παραδόσεις του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος. Η συστηματική επεξεργασία και αρχειοθέτησή τους θα καταλήξει στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, υπό τη μορφή ενός ψηφιακού οπτικοακουστικού αρχείου, όπου θα βρίσκονται διασωσμένες όλες αυτές οι πολύτιμες πηγές, και η οποία θα είναι διαθέσιμη στην Ελληνική και διεθνή ερευνητική κοινότητα. Η δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου παρουσίασης της Αιγαιοπελαγίτικης μουσικής και της συναφούς πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκπαίδευση και θα προωθήσει τη διεπιστημονική έρευνα στον τομέα της ελληνικής λαογραφίας, της εθνομουσικολογίας, της εθνογραφίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Επομένως, είναι εξαιρετικού εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails