Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ: Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ


Κρατώ στα χέρια μου ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΕΖΑ του Γιώργου Χειμωνά, που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη
Ο τόμος περιλαμβάνει άπαντα τα πεζά του Γιώργου Χειμωνά: Πεισίστρατος, Η εκδρομή, Μυθιστόρημα, Ο γιατρός Ινεότης, Ο γάμος, Ο αδελφός, Οι χτίστες, Τα ταξίδια μου, Ο εχθρός του ποιητή. 
Κι ακόμα περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα του Ευριπίδη Γαραντούδη, της Μάρως Δούκα, του Γιώργου Βέλτσου και του Αλέξανδρου Ίσαρη, καθώς και Παράρτημα με αποσπάσματα κριτικών για το έργο του. 
Μένω στους Χτίστες (1979), καθώς το είδα πριν το διαβάσω! Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το καλοκαίρι του 1989 θαρρώ, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου που είχε εγκαινιάσει ο Θάνος Μικρούτσικος – καλή του ώρα! – ανέβηκαν «Οι χτίστες», σε σκηνοθετική επιμέλεια του μακαρίτη Ανδρέα Βουτσινά, με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, και με τρεις σημαντικούς – νέους τότε - ηθοποιούς: Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου. Διαμόρφωση χώρου και επιμέλεια κοστουμιών: Μανώλης Παντελιδάκης. Όταν αργότερα διάβασα το κείμενο του Χειμωνά, συνειδητοποίησα ότι το ακούς και το διαβάζεις ταυτόχρονα! Κι ακόμα: το βλέπεις! Τα συστατικά των Χτιστών ανήκουν στη λογοτεχνία, αλλά παραπέμπουν στην ζωγραφική. Άλλωστε το κείμενο αρχίζει ως εξής: «Ο κόσμος να γίνει εικόνα. Αυτή θα είναι η τελευταία ζωή των ανθρώπων να τους σκεπάσει μια εικόνα». 
Αλλά και τον «Εχθρό του ποιητή» είχα δει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε μια παράσταση της Μάγιας Λυμπεροπούλου, τον Μάρτιο του 2001, με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. 
Τώρα τα ξαναδιαβάζω αυτά τα πεζά και βλέπω πόσο μοντέρνα κείμενα είναι και βέβαια πόσο εσωστρεφή. Σωστά επισημαίνει ο Παναγιώτης Μουλλάς πως ο Χειμωνάς «έχει κάτι το αγγελικό αλλά και το δαιμονικό συνάμα. Είναι ένας εξερευνητής της αβύσοου». 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails