Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ: "ΤΡΕΜΩ"!


π.α. ανδριόπουλος 
Ο τολμητίας Άρης Δημοκίδης δημοσίευσε στα mikropragmata.lifo.gr το «σκωπτικό» - όπως το χαρακτήρισε - σχόλιό μου για το ορατόριο για την Παναγία που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Θεοφάνους στο Μέγαρο Μουσικής, με την στήριξη, την χορηγία και τις ευλογίες του «υπέρτατου» Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ. 
Χαρακτηρίζω «τολμητία» τον Άρη Δημοκίδη γιατί ο Γιώργος Θεοφάνους είναι ισχυρός παράγων της εγχώριας μουσικής σκηνής και της showbiz γενικότερα. Ποιος τολμά να τον αμφισβητήσει; 
Την ίδια στάση τήρησε ο Α. Δημοκίδης και στην περίπτωση του Στέφανου Κορκολή, δημοσιεύοντας κείμενό μου εναντίον της συνθετικής δουλειάς του Κορκολή πάνω στον Καβάφη. 
Στην περίπτωση του ορατορίου του Γ. Θεοφάνους για την Παναγία έχουμε, φυσικά, την «κραταιά» σκέπη του Βατοπαιδινού Εφραίμ, ο οποίος φαίνεται πως θέλει να αλώσει και τον χώρο της showbiz, καθώς τους άλλους χώρους τους έχει καθυποτάξει με άνεση. 
Δε νομίζω πάντως ότι ο Εφραίμ δεν γνωρίζει το «θρησκευτικό» έργο του Γ. Θεοφάνους, το οποίο αριθμεί κάμποσα …ελαφρά τραγουδάκια με …εσχατολογικό περιεχόμενο, όπως: Angel in my paradise, Γαλήνη στο κελί, Δε σε φοβάμαι ουρανέ, Δευτέρα παρουσία, Δώρο Θεού, Ιεροτελεστία, Πάτερ ημών κ.α. 
Όμως, ο Γιώργος Θεοφάνους έχει μελοποιήσει και στίχους του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και μάλιστα κατανυκτικού περιεχομένου!
Πάντως, νομίζω ότι είναι πιο αυθεντικός σε τραγούδια του όπως το «Τρέμω» με τον Ρέμο. 
Το αφιερώνω σε όλους όσοι θα κατακλύσουν το Μέγαρο Μουσικής για να ακούσουν τον «θεομητορικό» Θεοφάνους. 
Τρέμω το χέρι σου ν’ αφήσω 
τρέμω μακριά σου πώς θα ζήσω 
τρέμω δε θέλω να ξαναγαπήσω 
τρέμω τη μέρα που χαράζει 
και ποιο κορμί θα μ’ αγκαλιάζει 
ποια άλλη αγάπη θα με κομματιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails