Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟΥ


Στον τοίχο του κληρικού Ανδρέα Κονάνου στο fb, βλέπει κανείς χαμογελαστό τον «πατέρα», με φόντο τη φράση «να χαμογελάς» γραμμένη σ’ ένα τοίχο. Προφανώς ο «γλυκός παππούλης» συνιστά το χαμόγελο ως – ας πούμε – καθημερινή πρακτική. 


Σκέφτομαι, αίφνης, ότι πρόκειται για πολύ παρωχημένο μήνυμα. Αν θυμηθούμε ότι ο Ανδρέας Μικρούτσικος, στα φόρτε του ως τηλεοπτική περσόνα, έκανε την αλήστου μνήμης εκπομπή "Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό", εδώ και 27 (!) χρόνια (1992-1996). 
Επίσης, υπερβαίνει κατά πολύ το χαμόγελο του «πατέρα» Κονάνου το «Χαμογέλα, ρε …τι σου ζητάνε;» του Χρόνη Μίσσιου (εκδόθηκε στα 1988), καθώς πρόκειται για βιωματικό βιβλίο.


Μήπως ο «πατέρας» θα πρέπει να βρει κάτι πιο …φρέσκο; Ξέρω πως και μόνο το δικό του χαμόγελο – χωρίς την επιτοίχια επιγραφή – είναι αρκετό για τους πολυπληθείς θαυμαστές του. Απλώς λέγω για μας τους …κοινούς θνητούς… Μήπως μας έδινε κάτι πέρα από μια παρωχημένη ατάκα. Όπως κάτι πιο …δραματικό, σαν το «χαμογελάτε γιατί χανόμαστε»! 
Με την ευχή του.
π.α.α.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Παναγιώτη για την έξυπνη μομφή!
Αλήθεια τι ύφος κ τι ήθος όλο αυτό το star system που υπηρετεί και υπηρετείται υπ αυτού ο «παππούλης»;;;

Elias Yiannopoulos είπε...

Χαίρετε.Ευστοχες οι παρατηρήσεις σας για την "σουτ" ποιμαντικη του παππούλη.Καποτε η εκκλησία της Ελλάδος έβγαζε ένα παπα-Γιωργη Πυρουνακη που τον έτρεμαν οι χουντικοι και γι αυτό τον βασανιζαν αλλά κι έναν παπα-Τιμοθεο Λαγουδακη που τίμησαν αμφότεροι και το ράσο και το λόγο του Χριστού.Μπορει κάνεις αλήθεια να φανταστεί τον παπα-Γιωργη να χαριεντιζεται με "θαυμαστές" στα social media ή να αμολαει κουφιες ζαχαρωμενες ατάκες τύπου "Χαμογελα";Για να χαμογελουν οι άνθρωποι,παπα-Ανδρεα,χρειάζονται κάποιες αυτονοητες υλικές ανέσεις όπως ένα σπίτι που δε θα απειλεί να τους το αρπάξει η τράπεζα,ένα μισθό όπως αυτόν που απολαμβάνεις εσύ,λίγο ελεύθερο χρόνο κλπ.Αυτα δηλαδή ακριβώς που καταστρέφει καθημερινά η ελεύθερη αγορά και η ειδωλολατρικη θρησκεία του Μαμμωνα που λέγεται νεοφιλελευθερισμος.Λιγη ταπεινοτητα εκ μέρους του παππούλη δε βλάπτει.Αντι να δίνει συμβουλές σε ανθρώπους που φτυνουν κυριολεκτικά αίμα πιο χριστιανικό είναι να γονατιζει σιωπηλός μπροστά στα ανθρώπινα ερείπια που αφήνει πίσω του κάθε μέρα τα μνημόνια και η καπιταλιστικη κόλαση.Και να θυμόμαστε καμία φορά ότι ο Κύριος πέθανε καρφωμενος πάνω στο Σταυρό.Αληθεια,εκεί τι είδος "ψυχολογικου μασάζ" χρειάζεται παπα-Ανδρεα;

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Δανείζομαι τα λόγια του Χρήστου Γιανναρά (όπως τα ανακαλώ στην μνήμη μου): Το να αποτύχει κανείς ερωτικά, είναι ένα δράμα. Το να αποτύχει στην ιερωσύνη...είναι τραγωδία! Αιδώς! Και ν' αποφάσιζε να αποτραβηχτεί, ας το έκανε ΑΘΟΡΥΒΑ...

Related Posts with Thumbnails