Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ «Ένας Ιάπωνας Δίχως Σχιστά Μάτια»


Σήμερα το μεσημέρι, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στις Εκδόσεις Αρμός έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Ν. Παπαθανασίου: «Ένας Ιάπωνας Δίχως Σχιστά Μάτια»! Νικόλαος Κασάτκιν, ο ευαγγελιστής των Ιαπώνων. 
Για το βιβλίο μίλησαν: 
Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, η Δρ. Ρωσικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ειρήνη Κασάπη και ο Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας Θρησκειών, Ιαπωνολόγος. 
Την εκδήλωση και την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Ν. Παπαθανασίου. 
Το νέο βιβλίο του Θ.Π. - ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ειδίκευση σε θέματα ιεραποστολής - αναφέρεται στον Νικόλαο Κασάτκιν (1836-1912), τον κληρικό που πρόσφερε την Ορθόδοξη πίστη στον ιαπωνικό λαό κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Με πελώριο σεβασμό προς τους Ιάπωνες και τον πολιτισμό τους, μακριά από κάθε έννοια επιβολής και αποικιοκρατίας, ο Ρώσος Νικόλαος έζησε τη ζωή του λαού που αγάπησε, έγινε στην πράξη Ιάπωνας, και τελικά άγιος της οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Οι τρεις ομιλητές δεν ήταν τυχαία επιλεγμένοι. 
Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος σαρκώνει την ζώσα ιεραποστολή στην Αφρική. Μας μετέφερε με συνοπτικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες της ιεραποστολής, αναπτύσσοντας πρωτοποριακές σκέψεις και διατυπώνοντας προτάσεις που θα έπρεπε ήδη να συζητιούνται πολύ σοβαρά και διεξοδικά. Με δεδομένη την ιεραποστολική λογική του αγίου Νικολάου Κασάτκιν, ο οποίος, αν και ρώσος, δεν επέβαλε την ρωσική παράδοση στους Ιάπωνες, θα έπρεπε οι έλληνες πολύ να προβληματιστούμε γύρω από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιεραποστολή και οι οποίες, πολλές φορές, είναι «έτοιμες» και αγνοούν την πραγματική πραγματικότητα των υπό ευαγγελισμόν λαών. 
Η Ειρήνη Κασάπη, με τρόπο μεθοδικό, μας παρουσίασε την αυτοκρατορική, επεκτατική «λογική» της Ρωσίας τους τελευταίους αιώνες, μέσα στην οποία είναι – φυσικά - και η ιεραποστολή. Έφτασε και στους χρόνους του αγίου Νικολάου Κασάτκιν, οπότε πάλι ποικίλα συμφέροντα και στρατηγικές επέβαλαν το ρωσικό άνοιγμα στην Άπω Ανατολή. Η προσέγγιση της Ε. Κασάπη ήταν ιστορική, αλλά μας έδωσε τα κλειδιά για να κατανοήσουμε ξεκάθαρα την ρωσική πολιτική και την θρησκευτική τοιαύτη. 
Ο Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, απολύτως ειδικός ως Ιαπωνολόγος, μας έθεσε όλο το πλαίσιο των θρησκειών στην Ιαπωνία που είχε να αντιμετωπίσει ο ρώσος ιεραπόστολος, τις διώξεις των χριστιανών και τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε για την εδραίωση, σε ένα βαθμό, του χριστιανισμού στην χώρα.


Το βιβλίο του Θανάση Παπαθανασίου μελετά ακριβώς τους νευρώνες του οράματος του αγίου Νικολάου, τα κριτήρια του ιεραποστολικού έργου του και την μεθοδολογία του, η οποία στην εποχή του είχε προκαλέσει τον διεθνή θαυμασμό και σήμερα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. 
Ήταν μια ουσιαστική εκδήλωση η σημερινή. Με αλήθεια και τόλμη, ως προς την έκφραση προβλημάτων και ιδεών. Ο Θανάσης Παπαθανασίου συμβάλλει και πάλι στην ιεραποστολική αυτοσυνειδησία της Ορθοδοξίας. Μακάρι κάτι από όλα αυτά να πάρει σάρκα και οστά. 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails