Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΦΙΔΗ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΦΗΚΑ

Ο Κωνσταντίνος Μαφίδης με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στις Πρέσπες το 2009

Δημοσιεύουμε σήμερα μια εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την οποία επιμελούνταν και παρουσίαζε επί σειρά ετών ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος: "Από την ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση". 
Στην χριστουγεννιάτικη εκπομπή του 1990 (μεταδόθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα), συμμετείχαν οι αείμνηστοι πρωτοψάλτες Κωνσταντίνος Μαφίδης και Λεωνίδας Σφήκας. Έψαλαν και διηγήθηκαν τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις τους από τους τόπους καταγωγής τους, την Πόλη και την Χίο.


1 σχόλιο:

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Την ακούω αυτή την εκπομπή στην επανάληψη, πολλές φορές, εδώ και καιρό. Ειδικά όταν πηγαίνω στην Πόλη, παραμονή Χριστουγέννων, πάντοτε εθιμοτυπικά βάζω τον αείμνηστο Δάσκαλο κυρ Κωνσταντίνο Μαφίδη, ν' ακούγεται να τραγουδά το Καιρός επέστη ω αδελφοί...βλέπω τον καπνό από τις καμινάδες, χαράματα, την ομίχλη, τα θαλασσοπούλια που πετούν σαν άγγελοι πάνω από τους τρούλους, και πραγματικά ζεσταίνεται η καρδιά μου. Η Πόλη βρίσκεται εκεί, όπως ακριβώς ήταν πάντα: λίγο σκονισμένη, αλλά λίγο να φυσήξεις, αμέσως αποκαλύπτονται όλα. Είναι συγκλονιστικά αυτά που ακούγονται και από τον κυρ Λεωνίδα Σφήκα, που θα μπορούσε να 'χει πεθάνει από πνευμονία, εκείνα τα Χριστούγεννα που ο δάσκαλός του στ' αναλόγιο του 'πε ``Άκουσέ τα αυτά, γιατί δεν θα τα ξανακούσεις''. Κάπως έτσι πέρασε η ρωμαίικη Παράδοση, από ψυχή σε ψυχή, σε καιρούς ακραίους, που νόμιζε κανείς ότι θα τελειώσει μια και καλή.

Related Posts with Thumbnails