Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Στο πλαίσιο σειράς εκπομπών με θέμα τους εκκλησιαστικούς Πατέρες της Ανατολής στο γαλλόφωνο κανάλι ΚΤΟ της Καθολικής Εκκλησίας, η εκπομπή "La Foi prise au mot" αφιέρωσε μία εκπομπή στον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό. 
Καλεσμένοι ήταν δύο Έλληνες επιστήμονες, η Βάσσα Κοντουμά, διευθύντρια σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, και o Αλέξης Χρυσοστάλης, βυζαντινολόγος, μέλος της ομάδας Archives de l'Athos" στο Collège de France. 
Η εκπομπή αυτή ήταν μία ευκαιρία για το κατ' αρχήν καθολικό κοινό του τηλεοπτικού σταθμού ΚΤΟ που γνωρίζει τον Ι. Δαμασκηνό σαν ένα σημαντικό εκκλησιαστικό συγγραφέα (ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ τον ανεκήρυξε το 1890 "Διδάσκαλο της Εκκλησίας") να ακούσει πόσο πολύ σημαντική θέση κατέχει ο Άγιος στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με το τεράστιο υμνογραφικό και δογματικό του έργο, ιδιαιτέρως δε με την καθοριστική συμβολή του στην θεολογία της εικόνος. 
Έμφαση δόθηκε επίσης από ιστορικής πλευράς στην πολύπλοκη εποχή κατά την οποία έζησε ο Δαμασκηνός, με τις κεφαλαιώδεις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την επικράτηση του Ισλάμ στην Συρία και τα Ιεροσόλυμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails