Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΛΑΡΝΑΚΑΣ


ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ Τ/Κ
Μαζί στην Μπιενάλε Λάρνακας 

Κείμενο - φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Το κοινό έργο, «Πρόταση Φωτογραφικής Εγκατάστασης» του Χαλκιδέου, Γιώργου Κεβρεκίδη, και του Τουρκοκύπριου, Seçkin Tercan, επέλεξε, μεταξύ άλλων, η οργανωτική επιτροπή της πρώτης μεγάλης καλλιτεχνικής διοργάνωσης (Biennale) στην Κύπρο, η οποία άνοιξε την Τετάρτη στην Λάρνακα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Οι Γιώργος Κεβρεκίδης και Seçkin Tercan αποτελούν το καλλιτεχνικό δίδυμο "Re-neighbors" (Ξανά-Γείτονες). Είναι, όπως λένε, «καρδιακοί φίλοι». Γνωρίστηκαν το 2016 στην Πόλη και από εκεί άρχισε η καλλιτεχνική τους συνεργασία.
Η δουλειά, που παρουσιάζουν στην Biennale της Λάρνακας αφορά το νησί της Πριγκήπου, το μεγαλύτερο από τα νησιά της θάλασσας του Μαρμαρά, που βρίσκονται απέναντι από την Πόλη.
Η Πρίγκηπος συνδέεται με μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, που εξακολουθεί να εντοπίζεται στις προσόψεις των κτιρίων της. Όταν το σώμα εισβάλλει σε ένα από τα ιστορικά "καταφύγια" της Πριγκήπου, εξηγούν οι καλλιτέχνες, «επανενεργοποιεί το παρελθόν, αναπτύσσοντας παράλληλα μια απροσδόκητη αφήγηση με τον σημερινό χώρο, με μια αυτοσχέδια κίνηση». Το σώμα, σημειώνουν, «μέσα στο χώρο δείχνει την ακατέργαστη ύπαρξη του ανθρώπινου αποτυπώματος, ενώ η ατμόσφαιρα του κτηρίου φανερώνει τα πολιτιστικά στρώματα του νησιού, εγγεγραμμένα στους αιώνες. Το άγνωστο σώμα, προσθέτουν, "εγκαθίσταται" στο κτίριο με την αρμονία της δικής του αύρας.
Οι δύο καλλιτέχνες δήλωσαν ότι η δουλειά τους επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση του σώματος και του χώρου, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τα εκφραστικά μέσα των συμμετεχόντων (μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων επί τόπου), σύμφωνα με τα πολλαπλά ερεθίσματα που λαμβάνουν τόσο από τον χώρο όσο και τους λειτουργικούς του συνειρμούς.


Εικονογραφικές συνθέσεις, με άξονα το σώμα και το χώρο, δανείζονται στοιχεία «genre» (είδος) ζωγραφικής του 17ου αι., απεικονίζοντας την ιδιωτικότητα, τον «ατομικισμό», τις αθέατες ανθρώπινες δραστηριότητες, αναφέρουν. Η απεικόνιση της ατομικότητας «έχει γίνει γενικό «statement» (δήλωση) της σύγχρονης τέχνης, ως «προσφορότερο» μέσο διαμόρφωσης / ερμηνείας ορισμένων κοινωνικών συμπεριφορών», επισημαίνουν.
Είναι πολύ σημαντικό, ανέφεραν ο Γιώργος Κεβρεκίδης και ο Seçkin Tercan «να συνεχίσουμε το ταξίδι στην ιδέα της αλληλεπίδρασης μεταξύ εθνικού και παγκόσμιου, μεταξύ παραδοσιακών και σύγχρονων αξιών μέσω του πολιτισμού και των τεχνών, καθώς και με την ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών κωδίκων». Κατά την άποψη τους ο ανθρωποκεντρικός ρόλος της τέχνης, στη βάση της διευκόλυνσης ανταλλαγής, έμπνευσης και δημιουργικότητας μεταξύ τεχνών και καλλιτεχνών, «θα οδηγήσουν τους λαούς με ξεχωριστό πολιτισμικό υπόβαθρο προς την καλύτερη κατανόηση και συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη».


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 
Ο Seçkin Tercan γεννήθηκε στην Κύπρο το 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Mimar Sinan της Πόλης το 2000. Συμμετείχε σε πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ως ερευνητής και καλλιτέχνης-επισκέπτης. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan, Τμήμα Φωτογραφίας. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Γιώργος Κεβρεκίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα, το 1973. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας το 2016. Ολοκλήρωσε την εκπόνηση της πτυχιακής του εργασίας με τίτλο: Insan “yukarı bakan”/Yunanca “άνθρωπος” στο Mımar Sınan Fine Arts University της Κωνσταντινούπολης, το 2016. Είναι κάτοχος επίσης, μεταπτυχιακού διπλώματος Πολιτικού Μηχ/κού του Ε.Μ.Π. (Τομέας Δομοστατικής), όπως επίσης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών "Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών» του Ε.Μ.Π. (Τομέας Μεταλλικών Κατασκευών). Έχει εργαστεί στη μελέτη κι επίβλεψη έργων Πολιτικού Μηχανικού, από το 2000 μέχρι το 2015, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο, video art, interior design, καθώς και σε workshops με θέματα αρχιτεκτονικού κι αστικού σχεδιασμού, από το 2011. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

'Ολοι εμείς που καταγόμαστε από τη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας, είμαστε πολύ περήφανοι για το Γιώργο Κεβρεκίδη, και για την εκπληκτική του πορεία στα εικαστικά! Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενη που ο Γιώργος "βρήκε το δρόμο του"στους δρόμους που κάποτε άφησαν πίσω οι παπούδες μας... Πριν από 5 χρόνια γεύτηκα για λίγο αυτό το οδοιπορικό ,και πιστεύω ότι ο Γιώργος "ριζώνει" πλέον εκεί..! Του ευχόμαστε "Καλές διαδρομές"..!!!!

Related Posts with Thumbnails