Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΙΝ 21 ΧΡΟΝΙΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Π. Ανδριόπουλος
Ο Μίκης Θεοδωράκης για μένα παραμένει μύθος, παρ' ότι δεν συμφωνώ με την συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.
Ξέρω πως είναι ένας χείμαρρος που στο πέρασμά του σαρώνει τα πάντα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η γοητεία του. Ακόμα κι αν φαίνεται ανακόλουθος...
Σε αυτή, νομίζω, την λογική εντάσσεται και η συναυλία και οι σχετικές δηλώσεις του στα Σκόπια, πριν 21 χρόνια! Ας δούμε το γεγονός. 
Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 1997. Πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι ο Κώστας Σημίτης και στη πΓΔΜ ο Κίρο Γκλιγκόροφ. Μόλις πριν δύο έτη είχε υπογραφεί η συμφωνία που όριζε το όνομα της γειτονικής μας χώρας ως FYROM. 
Ο Μίκης Θεοδωράκης, είχε προχωρήσει σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς για την εποχή, την ώρα που το "Μακεδονικό" ζήτημα ήταν φλέγον, όπως και σήμερα.
Λίγο καιρό πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια για τη διεύθυνση συναυλίας φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ είχε αποκαλύψει πως στο νεκροταφείο "Μπούτελ" των Σκοπίων βρισκόταν θαμμένος ο θρυλικός ήρωας του Καζαντζάκη Γιώργος Ζορμπάς (που κανονικά λεγόταν Γιώργος και όχι Αλέξης όπως τον "βάφτισε" λογοτεχνικά ο ίδιος ο Καζαντζάκης). Ο Ζορμπάς είχε ταφεί αρχικά στα παλιά νεκροταφεία νότια της πόλης των Σκοπίων και αργότερα τα δύο εγγόνια του που ζούσαν στο Βελιγράδι μετέφεραν τα οστά του και τα τοποθέτησαν στον οικογενειακό τάφο των γονιών τους. 
Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συναυλία παρουσιάζοντας το έργο "Ζορμπάς ο Έλληνας" στην αίθουσα της όπερας του Λαϊκού Θεάτρου σε χορογραφία Λόρκα Μασίν. Στη συναυλία είχε δώσει το "παρών" και ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Γκλιγκόροφ με την κόρη του. Το διάστημα πριν τη συναυλία ο Γκλιγκόροφ είχε δεχθεί απόπειρα δολοφονίας αμέσως μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης πήγε και προσκύνησε στον τάφο του Ζορμπά.


Στο πλαίσιο της συναυλίας που έδωσε ως επίσημος προσκεκλημένος του Υπουργείου Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, ο Μ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει τα εξής:
"Εγώ φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη είπα ότι κάποιες δυνάμεις τους λείπει κάποιος πόλεμος μετά την καταστροφή της Βοσνίας και γυρίζουν πολύ επικίνδυνα στην περιοχή μας. Εδώ στα Βαλκάνια αρκετά υποφέραμε. Είναι η ώρα να ευτυχήσουμε κι εμείς. Και ο μόνος τρόπος είναι η ειρήνη, η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία σε όλους τους τομείς. Πρέπει να βρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τους δυο μας. Απαρχίζει να γίνεται έγκλημα το να σταματάμε τις σχέσεις μας για αυτό το πρόβλημα. Εγώ έχω το θάρρος να το πω αυτό, κι όχι μόνο αλλά να έρθω κι εδώ."


Δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Μ. Θεοδωράκη και βίντεο για την συναυλία στα Σκόπια. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails