Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ π. ΠΕΤΡΟ ΜΙΝΩΠΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ


Σήμερα, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στις 8 το βράδυ, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», με αφορμή το έτος Ρωσίας, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον συγγραφέα και μεταφραστή Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.  
Η εκπομπή έχει θέμα: «Η βυζαντινή και φιλοκαλική επίδραση στη ρωσική λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο και Θεολογία τον 19ο και 20ο αιώνα. Πρόσωπα και ρεύματα – Θεολόγοι : Νικολάι Μπερντιάγιεφ, π. Σέργιος Μπουλγκάκωφ, Άβελ Φλορένσκι - Λογοτέχνες: Πούσκιν, Γκόκγολ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Γεσένιν, Αχμάτοβα, Μάντελσταμ, Σολτζενίτσιν, Σαλάμωφ, Πάστερνακ, Μπρόνσκι – Σκηνοθέτες κινηματογράφου: Ταρκόφσκι, Παραντζάνωφ, Μουράτοβα, Ιοσελιάνι, Αμπουλάντζε, Σοκούρωφ - Σκηνοθέτες θεάτρου: Μέγιερχολντ, Λιουμπίμοβ» και την επιμελείται και παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Το 1980 έγινε δεκτός στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο», από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με Αριστείο και τον τίτλο του «Μάγιστρου των Φιλοσοφικών Επιστημών». Τελείωσε και την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως Διευθυντής Σχολικών μονάδων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε ΙΕΚ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Δημοσιογραφία και εργάστηκε ως επιτελικό στέλεχος σε μεγάλες εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς και περιοδικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αρχισυντάκτης του δημοτικού ραδιοφώνου της Αθήνα «Αθήνας 9.84», υπεύθυνος για τις μεταναστευτικές εκπομπές. Έχει μεταφράσει περισσότερα από 60 βιβλία ρώσων θεολόγων, φιλοσόφων, πεζογράφων, ποιητών και δραματουργών. Είναι διαχειριστής του blog samizdateditions.blogspot.gr και του εκδοτικού οίκου samizdat. Το 2014 ίδρυσε το περιοδικό «Στέπα», μια εξαμηνιαία επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού, μια έκδοση 400 σελίδων με περιεχόμενα που αφορούν την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη θεολογία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την ιστορία, τη ρωσική Διασπορά κλπ. Συμμετέχει ενεργά στις ελληνορωσικές πολιτιστικές σχέσεις, σε διεθνή συνέδρια και κοινές εκδόσεις με μεγάλα ρωσικά πνευματικά ιδρύματα.
Με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη - και τον Δημήτρη Μπαλτά - παρουσιάσαμε τον περασμένο Απρίλιο  την εκδήλωση «Ρωσική Διασπορά – Από το μαρτύριο στη μαρτυρία». Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 


Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης έχει ξαναμιλήσει στην εκπομπή του π. Πέτρου Μινώπετρου και μάλιστα για τα μαρτύρια των συγγραφέων στην Κομμουνιστική Ρωσία. Δείτε την σχετική ανάρτησή μας εδώ,


Το 4ο τεύχος του περιοδικού Στέπα (Φθινόπωρο 2016) μόλις κυκλοφόρησε, με πολύ πλούσια ύλη (σελ. 312) που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων της ρωσικής διανόησης. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για περιοδικό μοναδικό στο είδος του και εκδίδεται χάρη στο πάθος του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για την ρωσική πνευματικότητα και τον πολιτισμό της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails