Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

"ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;" - ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ


Επικίνδυνα Θρησκευτικά; 
Η «στροφή» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμουκαι η σύμπλευσή του με τους ακραίους Ιεράρχες και την υπερσυντηρητική Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων 
του Παντελή Λ. Καλαϊτζίδη
«Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα [για το Μάθημα των Θρησκευτικών] και τα είδα, πως είναι απαράδεκτα. Είναι επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία», δήλωσε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, περιστοιχιζόμενος από μέλη της αρτηριοσκληρωτικής Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (την οποία ο ίδιος φρόντιζε μέχρι πρότινος να κρατά σε απόσταση ασφαλείας, εγκαλώντας τους θεολόγους-εκπροσώπους της για τις παρωχημένες ιδέες τους). 
Ώστε λοιπόν δεν αποτελούν κίνδυνο (και όνειδος) για την Εκκλησία ο αντισημιτισμός του Μητροπολίτη Πειραιώς ή η απροκάλυπτη εξύμνηση των πρωτεργατών της στρατιωτικής δικατορίας και της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής», καθώς και τα κηρύγματα μνησικακίας και οι κατάρες που εξαπολύει προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Κίνδυνο για την ηγεσία της θεσμικής Εκκλησίας (και τις σχέσεις της με το κράτος...) αποτελούν οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί και τα νέα Προγράμματα για το ΜτΘ!Δεν φαίνεται όμως να απασχολεί την ηγεσία της θεσμικής Εκκλησίας η όλο και μεγαλύτερη αποξένωσή της από την κοινωνία, από τους μορφωμένους και σκεπτόμενους πολίτες και τους νέους, των οποίων εξάλλου δεν μίλησε ποτέ τη γλώσσα ούτε έκανε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να τους προσεγγίσει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη συνέχεια


Το παραπάνω άρθρο του Παντελή Καλαϊτζίδη δημοσιεύθηκε σήμερα σε μια πιο συνεπτυγμένη εκδοχή, στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς κ. Καλαϊτζίδη, πανευτυχώς, δεν ζει ο παπα-Μιχάλης Καρδαμάκης..

ΔΙΟΓΕΝΗΣ / Ε.Μ. είπε...

"Επικίνδυνες πρακτικές Υπονόμευσης και Απαξίωσης..."

Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος σοβαρός για να διαφωνήσω με το σύνολο της σκέψης του κ. Καλαϊτζίδη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδεχτούμε την πικρή αλήθεια: Ο Αρχιεπίσκοπος "σύρθηκε", κυριολεκτικώς, από τους Υπερσυντηρητικούς και Αδιάλλακτους -και πάντως εκτός πραγματικότητας- θεολόγους της ΠΕΘ, αφού ακόμη κι αυτή η λεκτική διατύπωση του σεβαστού Ιεράρχη είναι αποκαλυπτική των ζηλωτικών παρασκηνιακών μεθοδεύσεων:"...επειδή διάβασα και ενημερώθηκα...τα είδα πως είναι απαράδεκτα..."!!!

Καταρχήν, δεν ξέρω κατά πόσο η μελέτη του ήταν προϊόν προσωπικού μόχθου και όχι καρπός μιας βιαστικής και πειθαναγκαστικής ερμηνείας των θεολόγων της ΠΕΘ, η οποία εάν υφίσταται, με τον τρόπο που έγινε και τη μεθόδευση, Τούτη θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως Απαράδεκτη, αφού σε κάθε περίπτωση υπονομεύει το μέλλον του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου και των θεολόγων!

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι Ζηλωτές θεολόγοι τορπίλισαν κάθε προσπάθεια του κ. Γιαγκάζογλου και της υπεύθυνης επιτροπής, με κορώνες απίστευτης αδιαλλαξίας, γι αυτό και οι θεολόγοι του 'Καιρού' και αγαθή προαίρεση να είχαν για να τούς προσεγγίσουν, τούτη ακυρώνονταν από την απαράδεκτη διαλεκτική τους ένταση! Όσες φορές και αν επιχειρούσαν -οι της ΠΕΘ- την παραμικρή αναφορά για τα επιχειρήματά τους, δεν απουσίαζε η χαρακτηριστική επωδός: "ΠΡΟΔΟΤΕΣ(!!!;;;) ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!!" Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι διάλογος κάτω από τέτοιες Ελεεινές Προϋποθέσεις είναι αδύνατο να πραγματωθεί, γι΄αυτό και η σκληρή αντιπαράθεση και ο αναπόφευκτος χωρισμός!

...συνεχίζεται...

Διογένης -Ε.Μ.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ / Ε.Μ. είπε...

"Επικίνδυνες πρακτικές Υπονόμευσης και Απαξίωσης..."

...η συνέχεια...

Και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να επιχειρήσει μία σύνθεση των απόψεων και των πρακτικών οδηγήθηκε στη βιαστική και ΑΜΗΧΑΝΗ στάση:"
...ΈΙναι απαράδεκτα!..." Κατ΄εμέ η λανθασμένη τούτη τοποθέτηση οφείλεται, εξάπαντος, στην πίεση που τού ασκήθηκε από τους Φανατικούς, αλλά και από την έτερη πίεση των αποφάσεων και της στάσης του στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο! Ε, πόσο να αντέξει κι αυτός, είναι και μιας κάποιας ηλικίας...
κι τελικά πήρε τη λανθασμένη στάση: Με τους Υπερσυντηρητικούς -Φονταμεντάλες, γιατί οι άνθρωποι δεν "παίζονται", σε οδηγούν στο ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ! Και μία προσωπική μαρτυρία, που είναι χαρακτηριστική του εν λόγω κλίματος που δημιουργούν: Σε μία ομιλία τους στη θεσσαλονίκη για το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, ο λαϊκιστής, φονταμενταλιστής πρόεδρος της ΠΕΘ,
με εξόργισε τόσο πολύ από τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ που έλεγε,(αυτό που γράφω το εννοώ και δεν έχει την παραμικρή δόση υπερβολής!), που μούρθε να σηκωθώ και να τον βρίσω στην κυριολεξία! Εάν, όμως, έπραττα το ολίσθημα θα με "αποκεφάλιζαν" εκείνη τη στιγμή. Τέτοια μανία και φανατισμό έβγαζαν για τους θεολόγους του ΑΠΘ και πρωτίστως για τον σεβαστό καθηγητή μας κ. Χ. Σταμούλη!!! Ο θλιβερός πρόεδρος της ΠΕΘ, νόμιζε πως ήταν ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ,
Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ Ή ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ! Πραγματικά, Αστεία και Φαιδρά πράγματα και συνάμα απίστευτες ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!
Ε,...πόσο να αντέξει και ο πολιός μας Αρχιεπίσκοπος! Λύγισε... και υπέκυψε στον φανατισμό και την αδιαλλαξία και τώρα, βέβαια, να περιμένει και τη συνέχεια,...("...να δεις τί σούρχεται μετά...", που λέει και το άσμα!),
που θα είναι ο χωρισμός Εκκλησίας- Κράτους!

Από την πλευρά μου, τώρα, σε ότι έχει σχέση με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών,
η διαφωνία μου εντοπίζεται στην εισαγωγή θρησκειολογικών στοιχείων στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας, μάλιστα, ως δεδομένη την απουσία κριτικής και αφαιρετικής σκέψης σε αυτά τα στάδια νοητικής ανάπτυξης! ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ: Η μείωση, κατά δύο ώρες, της διδασκαλίας της θρησκευτικής αγωγής στην Ε' και ΣΤ' Τάξη! Αυτό κι αν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ(!),... τη στιγμή που οι περισσότεροι δάσκαλοι(χρόνια τώρα το διαπιστώνει κανείς!), αδιαφορούσαν και περιφρονούσαν κι αυτό ακόμη το δίωρο!!! Κατά τα άλλα η εισαγωγή θρησκειολογικών ενοτήτων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης με βρίσκει καθόλα σύμφωνο και σίγουρα είναι απραίτητη και χρήσιμη η γνώση και των άλλων θρησκειών!

...Και ο Θεός να βάλει το χέρι Του... γιατί το παιχνίδι έχει χοντρύνει και τα λάθη θα πληρωθούν με πολύ μεγάλο ΚΟΣΤΟΣ!!!

Διογένης _(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails