Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


Σήμερα το πρωί, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, μίλησα στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φλαμή στον ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM της Πάτρας, για το ανακύψαν θέμα του Νέου Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών. 
Παραπέμπω όποιον αναγνώστη ενδιαφέρεται στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα. 
Επιγραμματικά σημειώνω εδώ ότι όλος αυτός ο πανικός της Διοικούσης Εκκλησίας είναι φυσικά άνευ λόγου. 
Εννοείται ότι δεν συμμερίζομαι διόλου τις φωνές που θέλουν να κηρυχθεί η Εκκλησία «εν διωγμώ» και λυπούμαι που ο Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος, χρησιμοποιεί τις καμπάνες των ναών της επαρχίας του για να ικανοποιήσει τις εμμονές του. 
Γιατί εμείς «οι παροικούντες εν Ιερουσαλήμ» από τα γενοφάσκια μας, γνωρίζουμε ότι οι ιδεοληψίες κάποιων ιεραρχών είναι ανάλογες ή και χειρότερες απ΄ αυτές του κ. Φίλη.
Πάντως το πράγμα έχει και την κωμική του πλευρά, όπως, λ.χ., οι επιστολές του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας (ιδιαιτέρως η δεύτερη αποτελεί ένα θαυμάσιο σκετς).
Υπάρχει, βέβαια, και ο δρόμος των μηνύσεων. Χοροβατεί επαξίως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. 
Και όλα αυτά προς δόξαν της πίστεως και της πατρίδος ημών. Αμήν!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρεις πόσο πολύ περίμενα ένα σχόλιο δικό σου για αυτό το θέμα... Τις τελευταίες μέρες δεν ξέρω πια τι να πω... Μα ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος να αντιδράσει όπως ο Αμβρόσιος, ο Σεραφείμ και οι λοιποί; Από εκείνους το περίμενα, όμως ακόμα και ο Ιερώνυμος; Γιατί;

Και πού ξέρουμε ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά δε θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο; Εν πάση περιπτώσει, η κατήχηση των νέων είναι δουλειά της Εκκλησίας, όχι των σχολείων.

Αν είσαι μάγκας, παπά μου, βγες να αναζητήσεις τα παιδιά της ενορίας σου σαν καλός ποιμένας, πήγαινε να κάνεις εσύ ο ίδιος κατηχητικό (και μη βάζεις να κάνει η οποιαδήποτε θείτσα που ξέρει να μιλά στα παιδιά μόνο για φούστες και μακριά παντελόνια). Τι έχει να φοβηθεί η Εκκλησία; Αμάν πια...

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Παναγιώτη, άκουσα με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σου στη ραδιοφωνική εκπομπή και θα συμφωνήσω με τις περισσότερες απ΄ αυτές! Πρέπει, όμως, να σε ενημερώσω (εάν δεν το έχεις υπόψιν σου)ότι στον χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης(Ε' και ΣΤ' Τάξη!)η διδασκαλία της Χριστιανικής Αγωγής ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ(!;) και στη θέση τους διδάσκεται, πλέον, το μάθημα της πληροφορικής!!!

Συνεπώς,... η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου(έστω και καθυστερημένα!)είναι φυσιολογικότατη και ορθώς έπραξε, έστω και άκομψα!

Απλά, με ενόχλησε επειδή πήρε αυτήν την απόφαση εν θερμώ και ύστερα από τις υπερβολικές πιέσεις της ΠΕΘ, η οποία στο τέλος τέλος θα προξενήσει
-εάν δεν έχει συντελεστεί κιόλας τούτο(!) - ανεπανόρθωτες βλάβες στο μάθημα και στον κλάδο με την αδιάλλακτη - ζηλωτική νοοτροπία και επιθετικότητα που εκδηλώνει!!!

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ένας νηφάλιος παρατηρητής πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται
ότι ο διχασμός των θεολόγων σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις(ΠΕΘ -ΚΑΙΡΟΣ),
-πολλές φορές και με πολιτική φόρτιση(στόχευση)-, θα έχει, εξάπαντος, ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους...
και κάποιες από αυτές αρχίζουμε μόλις τώρα να τις διαισθανόμαστε!

Μακάρι, η κόντρα αυτή να έχει αίσιο τέλος(εγώ, πάντως, δεν είμαι αισιόδοξος!),
αγαπητέ Παναγιώτη, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει αρκετά και οι της Μαχόμενης Αθεΐας τρίβουν τα χεράκια τους και συνάμα κάνουν και τη "δουλειά" τους!!!

Διογένης@(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails