Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΛΚΩΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ


Στο Altpress Φθιώτιδας διαβάζουμε: 
"Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ιστορικής Ανάπτυξης Θερμοπυλών. Το κοινό χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης.  
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Φαλκώνης με την συνδρομή του αρχέτυπου μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά και την πολύ καλή ερμηνεία της κορυφαίας του χορού Γεωργίας Ζώη, κατάφερε θα συνδέσει τα διαχρονικά μηνύματα του Αισχύλου με την λαϊκή μας παράδοση με σύγχρονες αναφορές. Τα χορικά ακούστηκαν σαν μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός των Ωκεανίδων κατάφερε να δώσει μια θαυμαστή ροή ιπτάμενων εικόνων στην παράσταση. 
Ο Στράτος Τζώρτζογλου ερμήνευσε με δύναμη ψυχής τον ρόλο του Προμηθέα, που αποτελεί διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο της ελευθερίας του πνεύματος, της γνώσης, της αγάπης και του ανθρωπισμού. Ενάντια στο σκοταδισμό, την μισαλλοδοξία και το φανατισμό που απειλούν διαχρονικά την ανθρωπότητα με αφανισμό. Στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών η τραγωδία του Αισχύλου αποκτά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τα πάθη και τη λύτρωση του λαού μας. 
Ο Τιτάνας Προμηθέας ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε στην εξουσία του Δία για να σώσει τους ανθρώπους. Το τίμημα ήταν μεγάλο. Αλλά το φως της γνώσης για εκείνον ήταν σημαντικότερο από τον πόνο της σάρκας. Η αντίστασή του στην άδικη και βίαιη εξουσία είχε μεγαλύτερη σημασία από την υποταγή. 
Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» που ανέβηκε σε επίσημη πρώτη στα πλαίσια των εκδηλώσεων  "Θερμοπύλεια 2016" του Δήμου Λαμιέων και στις 7, 8, 9, 10 Οκτωβρίου 2016 θα παιχτεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας."


Σημειώνουμε ότι στην παράσταση αυτή ο σκηνοθέτης Γιάννης Φαλκώνης, ο οποίος κατάγεται από την Λευκάδα και γνωρίζει πολύ καλά την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, θέλησε να εντάξει και μερικά από τα χορικά του "Προμηθέα Δεσμώτη", όπως τα μελοποίησε η σπουδαία Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, για τις περίφημες Δελφικές Γιορτές του 1927. Έτσι, στην δική του παράσταση η Δάφνη Πανουργιά τραγούδησε χορικά της Εύας, συνδέοντας το τότε με το τώρα. Και επίσης, για τις ανάγκες της παράστασης, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος τόνισε κάποια λόγια του χορού, από το Δεύτερο Στάσιμο, με τον τρόπο της Εύας Πάλμερ, και τα τραγούδησαν η Δάφνη Πανουργιά και η Ευτυχία Δημητρακοπούλου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails