Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος |
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Όλια Λαζαρίδου ανεβάζει το «Άσμα Ασμάτων» στο Θέατρο Τέχνης αυτόν τον καιρό, γιατί όπως έχει δηλώσει καθαρά η ίδια στον έρωτα ψάχνουμε «το απόλυτο. Ο Ρωµανός ο Μελωδός λέει: "Κυµατούνται µου τα σπλάχνα, ου χωρεί µου την χαράν η ψυχή". Μιλάει βέβαια για τον έρωτα προς τον Θεό, αλλά το ίδιο είναι και ο ανθρώπινος έρωτας. Τουλάχιστον στο πρώτο σκίρτηµα, δηµιουργεί αυτή τη φόρα που µερικές φορές οδηγεί ακόµη και σε µετωπικές. Πέφτεις σε τοίχο».
Και βέβαια η αγάπη της Όλιας του «Άσματος» δεν κάνει διακρίσεις: «Την παράσταση την έχω αφιερώσει στη µνήµη του ψυχοθεραπευτή και σκηνοθέτη Βίκου Ναχµία. Το µακρύ τραπέζι γύρω από το οποίο θα λάβει χώρα το χορικό µας ήταν του πατέρα του. Ηταν εβραίος έµπορος υφασµάτων, επάνω εκεί έκοβε τα υφάσµατά του».
Έτσι είναι η Λαζαρίδου. Έρωτας ή τίποτα, που θα ‘λεγε και ο Πολ Ελυάρ και ο Αντρέ Μπρετόν, επίσης.
Σε μια μάλλον αντιερωτική, στις μέρες μας, Αθήνα, η Όλια Λαζαρίδου ανεβάζει το ερωτικότερο ποίημα του κόσμου, το «Άσμα Ασμάτων» της Παλαιάς Διαθήκης.
Κυκλοφόρησε και το καταγράφω. Και ας με συγχωρήσει η Όλια Λαζαρίδου.
Μπαίνει στο θέατρο και …πέφτει πάνω σε άστεγους. Τους βάζει μέσα, τους φροντίζει, βλέπουν την παράσταση – δωρεάν φυσικά – και τους δίνει κι από πάνω κάτι τι για τα τρέχοντα.
Άρα στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, η Λαζαρίδου κάνει αυτό που είχε ως σημαία ο Κάρολος Κουν: «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας».
Η Λαζαρίδου είναι μια σπουδαία ηθοποιός που δεν κάνει απλώς θέατρο. Το ζει κυριολεκτικά. Μέχρι το μεδούλι.
Γι’ αυτό ακούστε την σε λίγο – στις 8 το βράδυ- σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου 2016, να συνομιλεί στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 με τον ιερέα και σκηνοθέτη π. Πέτρο Μινώπετρο. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη με αφορμή το ανέβασμα, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κούν, του έργου «Άσμα Ασμάτων – Μια νύχτα κάτω από τ’ άστρα» σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη, που σκηνοθετεί και συμμετέχει η Όλια Λαζαρίδου.
Το θέμα της εκπομπής: «Το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κούν, η τέχνη του ηθοποιού, η επίγνωση, η προσευχή, οι συγγραφείς Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ, Σαίξπηρ, η ποίηση και η πίστη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου