Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ - ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ "ΑΙΤΙΟΝ" (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, το αφιέρωμα στους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς (20ός αιώνας), με τον γενικό τίτλο: «Ρωσική Διασπορά – Από το μαρτύριο στη μαρτυρία», που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος).  
Πτυχές του θέματος ανέπτυξαν οι:
- Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος – μεταφραστής: «Η μεγάλη φυγή. Η απέλαση των Ρώσων διανοουμένων το 1921 και η πρώτη γενιά της Ρωσικής Διασποράς». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο θέμα στην Ελλάδα, με στοιχεία - ντοκουμέντα από τα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν στις αρχές του 2000. 
- Δημήτρης Μπαλτάς, δρ Φιλοσοφίας: «Η φιλοσοφική παραγωγή των Ρώσων της Διασποράς». Ολόκληρη η ομιλία παρατίθεται στη συνέχεια. 
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος: «Οι θεολόγοι Ρώσοι της Διασποράς και η επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας».
Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, η οποία ήταν πραγματικά ουσιαστική. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν παρεμβάσεις ήταν ο π. Πέτρος Μινώπετρος, ο π. Ιωάννης Σαββάκης, ο επί σειρά ετών καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας Μιχάλης Πάτσης, η διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", Σοφία Πολυχρονοπούλου κ.α.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι καθηγητές του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Όλγα Αλεξανδροπούλου και Φίλιππος Σοφούλης, ο δρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας Φώτης Σχοινάς, ο νομικός και συγγραφέας Στέφανος Ευαγγελίδης, η διευθύντρια του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, φιλόλογος Αμαλία Μαυροειδή, ο γιατρός Κωνσταντίνος Μπογδανόπουλος κ.α.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε και ένα βωβό βίντεο, των αρχών της δεκαετίας του 1930, κυρίως με πλάνα εξωτερικά, από το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, στην οδό Κριμαίας, αρ. 93.
Στο βίντεο ξενάγησε τους παρευρισκομένους ο Δημήτρης Μπαλτάς.




4 σχόλια:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -(Ε.Μ.) είπε...

φίλε Παναγιώτη, θα είχε ενδιαφέρον, εάν αυτό είναι εφικτό, να ακούγαμε κι εμείς τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σας!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -Ε.Μ.

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Eυχαριστούμε για το βίντεο Παναγιώτη.
Η συζήτησή σας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!
Συγχαρητήρια σε όλους σας!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ -Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΥΔΟΚΙΜΩΦ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ #(Ε.Μ.) είπε...

...Ένα σύντομο σχόλιο...

Σχετικά, αγαπητέ Παναγιώτη, με την αναφορά σου στην ομιλία για τη στάση των φοιτητών θεολογίας στην επίσκεψη του Πάπα, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν θα είναι οι αυριανοί φονταμενταλιστές της ορθοδοξίας(δίχως να αποκλείσουμε και αυτό το ενδεχόμενο!), μπορούμε, όμως, για ένα πράγμα νάμαστε σίγουροι γι΄ αυτούς:
δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να διαλεχθούν με τον σύγχρονο άνθρωπο και τα προβλήματά του...και σε κάθε περίπτωση θα καταντήσουν γραφικοί θεολόγοι και αποδεκτοί μονάχα από τους "γκουρού" γεροντάδες τους...και άντε και καμιά κατοσταριά ακόμη παθητικά θρησκευόμενα φοβικά υποκείμενα, που έχουν μάθει να σκέπτονται και να ενεργούν οι άλλοι γι αυτούς.

Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε τον σεβαστό και σύγχρονο άγιο ιεράρχη Αναστάσιο, ταμπουρωμένο στην αδελφότητα της Ζωής και εγκλωβισμένο στα ηθικιστικά στερεότυπα της Οργάνωσης, να μάχεται τους εχθρούς της Ορθοδοξίας;;;
Μέχρι να ξυπνήσουν από το βαθύ λήθαργο της ψυχοπαθολογικής κλειστοφοβίας τους
οι εν λόγω θεολόγοι και " φωτισμένοι γέροντες" θα είναι μάλλον αργά,...αφού θα έχουν χάσει το ουσιαστικότερο μέρος του εκκλησιαστικού σώματος:ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ!!!

ΕΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΒΡΟΥΝ ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,...
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ! ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΕΣ ΓΙΑΓΙΟΥΛΕΣ!!!
...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!
ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ @ (Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails