Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ "ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ" ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ FB


Τα ψεύτικα ρητά του Ελύτη από το facebook στο δικαστήριο 
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 
Είναι μία από τις χιουμοριστικές τάσεις των social media: ένας διαδικτυακός λογαριασμός, ένα ψηφιακά αναρτημένο γνωμικό, με την υπογραφή κάποιας προσωπικότητας, σατιρίζει είτε την «πίστη» των θαυμαστών της είτε την καθημερινότητα. 
Έχει συμβεί με τον Πλάτωνα, τον Αϊνστάιν ή τον Θεό τον ίδιο. Απαντά σε μια άλλη ηλεκτρονική συνήθεια, εκείνη της επίδειξης μιας παραδεδεγμένης σοφίας: εξού και το «ρητό» του Τάσου Λειβαδίτη “δεν έγραψα εγώ ποιήματα για να βρίσκετε εσείς cover photo”. 
Τον περασμένο Ιούνιο συνέβη και με τον Οδυσσέα Ελύτη. Ένα προφίλ στο facebook με τίτλο: «Ο ποιητής του Αιγαίου» κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 12.000 ακολούθους αποδίδοντας στον νομπελίστα απόψεις που, χωροχρονικά μιλώντας, δύσκολα θα μπορούσε να έχει. Γιατί πώς να συχνάζει στο Frangelico ή να ξεχνάει που πάρκαρε το Range Rover του; Πώς να συζητάει για τις ρεφορμιστικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προτιμάει χαλαρή μουσική αντί για «στειλιάρια που βαράνε ντενεκέδες» και να τσιμπάει «τουριστριούλες» με σκούτερ; Πέθανε το 1996, το αστείο λοιπόν έγκειται σε μια ακραία εκδοχή του. 
Προ ημερών ένας αναγνώστης θύμωσε με αυτήν την εκδοχή. Και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατατέθηκε μήνυση από τον συντάκτη του μπλογκ «Ιδιωτική Οδός» με την αιτιολόγηση ότι «μπορεί να παραπλανηθεί ο κάθε αδαής» και ότι η μνήμη του προσβάλλεται. Το αν η υπόθεση θα έχει νομική τύχη ή όχι δεν είναι ακόμα γνωστό. Η περίπτωση ωστόσο ενός άλλου σατιρικού λογαριασμού, του καταδικασμένου «Γέροντα Παστίτσιου», δείχνει παρά τις διαφορές της ότι το χιούμορ δεν κερδίζει πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails