Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΚΑΘΕΚΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ" ΣΤΟ ΜΠΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ 5η ΧΡΟΝΙΑ

Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 

Το "Αληθώς", το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου στο Μπανάτο της Ζακύνθου, που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας, συνεχίζει ...ακάθεκτο για 5η συνεχή χρονιά τις ποιοτικές και πρωτοποριακές δράσεις του. 
Και μεις, οι μακράν, παρακολουθούμε με θαυμασμό μέσω διαδικτύου όλον αυτόν τον οργασμό θεμάτων, ήχων, χρωμάτων, αισθήσεων, προβληματισμών, που αναδύονται από την εργώδη προσπάθεια του π. Παναγιώτη Καποδίστρια και των συνεργατών του, με πρώτο τον νεαρό Ιωάννη - Πορφύριο Καποδίστρια, ο οποίος με την φωτογραφική του τέχνη αποδίδει εξαιρετικά τα πολιτιστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του "Αληθώς". 
Έτσι, κατά το γλυκό φθινοπωρινό δειλινό της Κυριακής, 27ης Σεπτεμβρίου 2015 (που αποτύπωσε εξαίσια ο φωτογραφικός φακός του Ιωάννη - Πορφύριου Καποδίστρια) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η β΄ σύναξη του 5ου κύκλου στο ευρύχωρο πλάτωμα της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου και με φόντο τον αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής περικαλλή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αυτή τη φορά αφιερωμένη στην ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, η οποία, μετά από δύο αιώνων ζωής και παρουσίας της (σημειωτέον, ιδρύθηκε το 1816), πασχίζει να παραμείνει δυνατή και δυναμική σε καιρό και τόπο Κρίσης σε όλα τα επίπεδα του κοινοτικού βίου. Στην αφιερωματική βραδιά παρέστησαν πλήθος Ζακυνθινών, πάμπολλοι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τόσο την πρώτη Φιλαρμονική τους, όσο και την πολιτισμική προσπάθεια του Κέντρου “Αληθώς”. 
Ο υπεύθυνος μάλιστα του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε εκ των προτέρων όλους όσοι συμπαραστέκονται στην κοινή αυτή μορφωτική προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας, μετέφερε στο κοινό τις ευχές και ευλογίες του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και προανήγγειλε τις επόμενες δράσεις του “Αληθώς” μέχρι και τα Χριστούγεννα. Εκ προσώπου μάλιστα του Σεβ. Μητροπολίτου παρέστη ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ. και από πλευράς του Δήμου ο τοπικός Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κόκλας.


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο έγκριτος συγγραφέας κ. Στέλιος Τζερμπίνος, παρουσίασε συνοπτικά και εμπεριστατωμένα το θέμα: «Φιλαρμονική Ζακύνθου: Ένας Θεσμός, μια Ιστορία, ένα Θεώρημα». Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά, τα οποία εξέθεσε ο έμπειρος ομιλητής, ανέφερε χαρακτηριστικά:«[...] Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η “Φιλαρμονική Ζακύνθου” ανάγει την ίδρυσή της στα 1816. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Με μιαν, ωστόσο διευκρίνιση: Αν ως φιλαρμονική ορχήστρα πρέπει να θεωρήσουμε ένα σύνολο πνευστών οργάνων με τους αντίστοιχους μουσικούς εκτελεστές, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι μια τέτοια ορχήστρα υπήρχε στη Ζάκυνθο τουλάχιστον από το 1756». Σε άλλο σημείο τόνισε: «[...] ο τοπικός αυτός μουσικός ιστός, παρά τις όποιες, κατά καιρούς, ονομαστικές μεταλλαγές του ή και τις, πρόσκαιρες πάντα, ανανηπτικές διακοπές του, κατορθώνει να επιβιώνει, διατηρώντας ακέραια την ιστορική συνέχεια του πολιτισμικού του DNA, ώστε σήμερα να διεκδικεί την τιμή της εκπροσώπησης ενός μουσικού σχήματος, που με τη διαχρονική παρουσία του γνώρισε διακρίσεις και επιτυχίες αλλά και την ιστορική του συμμετοχή στην πανηγυρική συναυλία του Παναθηναϊκού Σταδίου, κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896». 
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Στέλιου Τζερμπίνου εδώ.


Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Διονύση Μαλλιά. Αποδόθηκαν αξιάκουστα έργα σημαντικών Ζακυνθίων Συνθετών, δηλαδή των Π. Καρρέρ, Ι. Πήλικα, Δ. Βισβάρδη, Κ. Σαμσαρέλου, Δ. Σιδηροκαστρίτη, Δ. Λάγιου και Τ. Αρβανιτάκη, ενθουσιάζοντας το πλήθος, το οποίο καταχειροκρότησε τους μουσικούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν παιδιά, αλλά και δύο ιερείς. 
Ευχόμαστε στο "Αληθώς" έτη πολλά, προς δόξαν της Ζακύνθου, ήτοι της τοπικής Εκκλησίας και του πολιτισμού της νήσου.
Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο νυχθημερόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails