Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

“Οι Εννέα Άγιοι” του Γεωργίου Π. Γεωργίου στην Λεβέντειο Πινακοθήκη


“Οι Εννέα Άγιοι” του Γεωργίου Π. Γεωργίου από το Προεδρικό Μέγαρο στην προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό έργο από τη συλλογή του Προεδρικού Μεγάρου περιμένει τους επισκέπτες της πρώτης προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης με θέμα «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις - Οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης». Η έκθεση από τη μέρα της έναρξης της συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου, παρουσιάζοντας έργα της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης τα οποία δεν εκτίθενται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. 


Το έργο Εννέα Άγιοι του Γεώργιου Πολύβιου Γεωργίου (1901-1972) παραχωρήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας με δανεισμό μέχρι το τέλος της έκθεσης και εκτίθεται, για πρώτη φορά, δίπλα στην Εκκλησία της Περιστερώνας, επίσης του Πολ. Γεωργίου, που ανήκει στη Συλλογή Λεβέντη και χρονολογείται περίπου στο 1944. Το έργο αποτελεί μια σημαντική προσθήκη για τη συγκεκριμένη έκθεση και μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους επισκέπτες να θαυμάσουν τα δυο αυτά έργα μαζί. Ταυτόχρονα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο Κυπρίων καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς και της γενιάς του Μεσοπολέμου, οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1884 έως το 1937, όπως αυτοί εκπροσωπούνται στη συλλογή της Πινακοθήκης. Κοινό σημείο αναφοράς για τους δημιουργούς είναι η Κυπριακή γη – το άμεσο φυσικό αλλά και οικοδομημένο περιβάλλον- που αποτελεί πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους ζωγράφους εκείνους που χάραξαν την πορεία της κυπριακής τέχνης - όπως οι Διαμαντής, Κανθός και Κισσονέργης – αλλά και πολλών άλλων λιγότερο γνωστών ή αυτοδίδακτων ζωγράφων, που αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από το φως και το χρώμα του τόπου μας και το απέδωσαν με το δικό τους ύφος. 


Πολλές τοπιογραφίες του Γεωργίου, ενός ζωγράφου που πάσχισε να αποτυπώσει την πνοή και το πνεύμα του τόπου, εικονίζουν εκκλησίες, που άλλωστε εκφράζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “το θρησκευτικό πάθος των Κυπρίων”. Το ότι γεννήθηκε και έζησε στην Αμμόχωστο, μια πόλη με 365 εκκλησίες, ενδεχομένως να καθόρισε την εικαστική του δημιουργία. Το έργο Η Εκκλησία της Περιστερώνας, της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, αποτελεί μια ημιτελή συνθετική προσπάθεια του καλλιτέχνη. Εικάζεται ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένη απόπειρα για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής σύνθεσης που ζωγράφισε γύρω στο 1944 με τίτλο Οι Εννιά Άγιοι, έργο που σήμερα ανήκει στις συλλογές του Προεδρικού Μεγάρου. 
Ο Γεωργίου, δικηγόρος στο επάγγελμα αλλά και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ασχολήθηκε με τη μελέτη της τέχνης, τόσο του παρελθόντος όσο και της εποχής του –ταξίδεψε και έζησε στο εξωτερικό, επισκέφθηκε μουσεία, πινακοθήκες και εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο, συνδέθηκε με καλλιτεχνικούς κύκλους και ζωγράφους όπως οι John Piper, Ben Nicholson και Augustus John. Ανέπτυξε ένα γόνιμο διάλογο με πολλούς καλλιτέχνες, προσεγγίζοντάς τους με το δικά του μάτια, και διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα προσωπικό εικαστικό ύφος. 
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails