Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ 2014 ΕΤΟΣ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ" - 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΣΤ' ΑΣΤΡΑ


Καλή χρονιά, αγαπητοί συνοδίτες. 
Για την Ιδιωτική Οδό το 2014 είναι έτος Μάνου Χατζιδάκι, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αναχώρησή του στ' άστρα. 
Το γράψαμε ήδη μέσα στον Δεκέμβριο ότι τη χρονιά αυτή θα κινούμαστε ιδιαιτέρως στον αστερισμό του Μεγάλου Ερωτικού, παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στο Κυριακάτικο φύλλο της (29-12-13) αναφέρεται στις επετείους του 2014 και δεν συμπεριλαμβάνει τον Μάνο Χατζιδάκι. 
Φυσικά θα έχουμε και αναφορές στις αγαπημένες της Ιδιωτικής Οδού Μελίνα Μερκούρη (20 χρόνια από την αναχώρησή της), Μαίρη Αρώνη (100 χρόνια από τη γέννησή της), αλλά και στον Βασίλη Τσιτσάνη, για τα 30 χρόνια της φυσικής του απουσίας. 
Επί του παρόντος αρχίζουμε το Έτος Χατζιδάκι με το όχι πολυακουγόμενο τραγούδι Έξι κορίτσια με ρωτούν από την Ρωμαϊκή Αγορά, σε στίχους Νίκου Συμεωνίδη, με τον Βασίλη Λέκκα. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο τραγούδι του Χατζιδάκι - δεν ανήκει δηλαδή σε κάποιον κύκλο τραγουδιών - το οποίο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1980 με την Μαρία Δημητριάδη και συμπεριλήφθηκε στον προσωπικό της δίσκο Δελτίο καιρού, μαζί με Το παιδί από την Κρήτη του Χατζιδάκι, και τα δύο σε ενορχήστρωση Γιάννη Κιουρτσόγλου. 
Ο ίδιος ο Χατζιδάκις αργότερα ενέταξε τα τραγούδια αυτά στη Ρωμαϊκή Αγορά / 35 τραγούδια 1947 – 1985 με ερμηνευτή τον Β. Λέκκα κι έτσι έγιναν πιο γνωστά στο ευρύτερο κοινό. 
Το πολύ ενδιαφέρον στο τραγούδι Έξι κορίτσια με ρωτούν είναι ότι ο στιχουργός Νίκος Συμεωνίδης είναι αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλ. εμφανίζεται μόνο σ' αυτό το τραγούδι του Χατζιδάκι, αλλά και γενικώς, και μετά εξαφανίζεται... Σα να μην υπήρξε ποτέ...


Έξι κορίτσια στο χορό 
έξι πουλιά στον ουρανό 
παίζουν με την καρδιά μου. 

Βαράτε γύφτοι τα βιολιά 
να κοιμηθούνε τα πουλιά 
να βρω τη γιατρειά μου. 

Έξι λεβέντες με κρατούν 
έξι κορίτσια με ρωτούν 
γιατί με πάνε τόσοι. 

Βαράνε οι γύφτοι τα βιολιά 
με της αγάπης τα πουλιά 
κανείς δε θα γλιτώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails