Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ "ΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ POLIS ART CAFE


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Σήμερα το μεσημέρι στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς Βιβλίου), παρουσιάστηκε Το Σπίτι, το νέο ποιητικό βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (εκδ. Ύψιλον). 
Το βιβλίο παρουσίασε ο γνωστός νεοελληνιστής και μεταφραστής, καθηγητής Ντέιβιντ Κόνολι, ο Αχιλλέας Κυριακίδης διάβασε ποιήματα από τη συλλογή και η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη συνομίλησε με την  Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Ήταν μια ουσιαστική εκδήλωση, κι όχι απλώς μια παρουσίαση μιας ακόμα ποιητικής συλλογής. 
Ο Ντέιβιντ Κόνολι μίλησε, όπως πάντα, καίρια και αληθινά, αναδεικνύοντας το φιλόξενο, και εν ταυτώ προσωπικό, Σπίτι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, οιονεί ως τη χώρα του αχωρήτου. Έτσι εκπληρώνεται, άλλωστε, η ποιητική λειτουργία, όταν οι ψίθυροι και οι τοίχοι, η σιωπή και η μουσική, χωράνε στις λέξεις, χωρίς να στριμώχνονται. Αντιθέτως, ξεπροβάλλουν ως παράθυρο στον κόσμο.


Η συνομιλία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου με την Μικέλα Χαρτουλάρη ήταν εφ' όλης της ύλης, θα λέγαμε. Πέρα από τις ερωτήσεις για τον τρόπο και την βάσανο της ποιητικής γραφής, η Μ. Χαρτουλάρη ρώτησε την ποιήτρια για την λειτουργία της ποίησης σήμερα, για τον ρόλο του πολιτισμού σε εποχές κρίσεις, για την επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το φιλόξενο Σπίτι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, και για άλλα πολλά στα οποία η ποιήτρια απάντησε με απλότητα και φυσικότητα, με λογισμό και μ' όνειρο. Γιατί η Ιουλίτα Ηλιοπούλου νομίζω πως ως ύπαρξη στάζει ποίηση, μια ποίηση που αποτυπώνεται ακόμα και στα παραμύθια της για παιδιά. 
Το ενδιαφέρον στη σημερινή εκδήλωση ήταν η προσέλευση πολλών ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, θαρρείς πως τους συσπείρωσε - αίφνης - η Ιουλίτα. 


Από το χώρο της μουσικής: Γιώργος Κουρουπός, Θόδωρος Αντωνίου, Σπύρος Σακκάς, Αλέξανδρος Μούζας, Θανάσης Αποστολόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δάφνη Πανουργιά, Τατιάνα Ζωγράφου κ.α. Οι ποιητές Χριστόφορος Λιοντάκης και Γιάννης Κοντός - ίσως κι άλλοι που δεν εντόπισα. Οι αδερφές Καρύδη από τις εκδόσεις Ίκαρος. Οι μεταφράστριες Νίνα Αγγελίδη και Βεατρίκη Στέλλιου. Ο εκδότης των εκδόσεων Ύψιλον Θανάσης Χαρμάνης, ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, φυσικά ο υπεύθυνος του Polis Art cafe Βασίλης Χατζηϊακώβου κ.α. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails