Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ - ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ - ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Πολλά ενδιαφέροντα μας λέει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες (5.1.2012) στο περιοδικό Επίκαιρα.
Ο κ. Ιλαρίων για άλλη μια φορά ρίχνει το ...γάντι στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σχετικά με την έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας για την απελευθέρωση Εφραίμ: "Όταν αποστέλλουμε κάποια αίτηση, πολύ περισσότερο με την υπογραφή του Πατριάρχη, έχουμε ως αφετηρία μας το ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί. Εάν αγνοηθεί, τότε αυτό θα μαρτυρά μια ορισμένη θέση, την οποία θα λάβουμε υπόψη μας, και στις περαιτέρω ενέργειές μας θα ξεκινάμε από εκεί. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η θέση μας δεν θα αγνοηθεί...". Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, όπως γράψαμε και προ ημερών, δεν παίζει. Απαιτεί, ουσιαστικά, από τον Κάρολο Παπούλια την απελευθέρωση Εφραίμ, θέτοντας και θέμα γοήτρου του Ρώσου Πατριάρχη.
Στη συνέντευξή του ο Σεβ. Ιλαρίων μιλάει και για τις ιδιαίτερες σχέσεις της Ρωσίας με το Ρωσικό Μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, τις οποίες θεωρεί ως κάτι το "απολύτως φυσικό". Και είναι. Το ...αφύσικο είναι η πρεμούρα των Ρώσων για τον Εφραίμ, με τον οποίο δεν είχε φανεί μέχρι πρότινος ότι είχαν σχέσεις ...πάθους! Άραγε να είναι μόνο το γόητρο των Ρώσων ηγετών που επλήγη - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού από τη Μόσχα - οι οποίοι δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεξιώνονταν "βασιλικά" έναν υπόδικο;
Η ρωσική οργάνωση "Ας υπερασπιστούμε τον Άθω!" που δημιουργήθηκε για την απελευθέρωση του ηγούμενου Εφραίμ, ταυτίζει - ουσιαστικά - τον Άθω με τον Εφραίμ. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρεται σε θέσεις πολιτικών που ζητούν αλλοίωση του χαρακτήρα του Αθωνίτικου μοναχισμού, αλλά εδώ το σημείο αιχμής είναι ο Βατοπαιδινός ηγούμενος. Γι' αυτόν συστάθηκε η ...Αθωσωτήριος οργάνωση.
Ο κ. Ιλαρίων δεν αμφισβητεί την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιον Όρος, αλλά τονίζει πως ο Άθως είναι "πανορθόδοξο προσκύνημα". Δικαιολογεί έτσι την παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας στην υπόθεση Εφραίμ. Μια παρέμβαση που είναι σαφές ότι έγινε εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου τη "σιωπή" δεν μπορεί να εξηγήσει ο κ. Ιλαρίων, λέγοντας κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: "Κάθε εκκλησιαστικός ηγέτης σε κάθε δεδομένη κατάσταση λαμβάνει εκείνη την απόφαση, η οποία, κατά την άποψή του, πρέπει, προφανώς, να υπηρετεί τα συμφέροντα της Εκκλησίας της οποίας ηγείται". Δηλαδή παίρνοντας την απόφαση η Ρωσική Εκκλησία να κάνει δραματικές εκκλήσεις για την αποφυλάκιση Εφραίμ υπηρετεί κάποια δικά της συμφέροντα; Και ποια μπορεί να είναι αυτά; Όταν μάλιστα πρόκειται για υπόθεση άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας;
Πολλά θα μπορούσε ακόμη να παρατηρήσει κανείς στην συνέντευξη του Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας. Προτιμώ, επί του παρόντος, να κλείσω με μια απορία:
Σε ποιά διαβήματα προέβη η Ρωσική Εκκλησία οσάκις ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης συλλαμβάνονταν από τις Αρχές της FYROM και σάπιζε σε φυλακές των Σκοπίων; Νομίζω πως είναι και τώρα στη φυλακή... Και εκεί η σύλληψή του γίνεται για καθαρά θρησκευτικούς και εθνικούς λόγους και σε καμία περίπτωση για ανταλλαγές οικοπέδων...
Υ.Γ. Ο τίτλος, πάντως, της συνέντευξης του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα "Η καθολική Δύση πίσω από την προφυλάκιση Εφραίμ" δεν δικαιολογείται επαρκώς - έως καθόλου - από το περιεχόμενο της συνέντευξης.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μηπως πασχετε απο υποξεια εφραιμιτιδα η οποια μετεβληθει λογω του ιλαριωνος σε οξεια. ας σοβαρευτουμε νομιζω

Ανώνυμος είπε...

na loipon ta apotelesmata ek tw episkepseos kai ierarxon toy oik. patriarxeioy ston efraim αθελα ι ιθε θελμενα

Ανώνυμος είπε...

ο αγιοσ αιωσιφ μαθαμε οτι αγιασε τα κελλια των κρατουμενων και εκανε ακολουθιθα μαζι μετον εφραιμ

Ανώνυμος είπε...

"Ο τίτλος, πάντως, της συνέντευξης του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα "Η καθολική Δύση πίσω από την προφυλάκιση Εφραίμ" δεν δικαιολογείται επαρκώς - έως καθόλου - από το περιεχόμενο της συνέντευξης"
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΟΤΙ Ο Κ.ΙΛΑΡΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ, ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ!

Λέων είπε...

Κύριε Ανδριόπουλε, ρίξτε δω μια ματιά για να δείτε πώς είχε αντιδράσει η Ρωσική Εκκλησία στην φυλάκισι και του Ιωάννου Αχρίδος:

http://www.lobi.com.mk/default-en.asp?ItemID=2130A005BA23884192DCC835F17F3B4E

Κατά την γνώμη μου, ο άγιος Βολοκολάμσκ φέρεται πολύ ευγενικά, διπλωματικά, και επιεικώς σχετικά με την σιγή ορισμένων. Έρχεται σε αντίθεσι με το λίαν εθνικιστικό πνεύμα που φαίνεται να εμπνέει εκείνους που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως θιασώτες της οικουμενικότητος...

Ανώνυμος είπε...

Αρκετή ειρωνία διακρίνω που δεν σας τιμά καθόλου κ.Ανδριόπουλε.

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Καὶ τέλος πάντων τὸν τίτλο, τὸν δίδει ὁ δημοσιογράφος ἤ ἡ σύνταξη κι ὄχι ὁ ἐρωτώμενος !!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε τη θέση σας κ. Ανδριόπουλε;Συμφωνείτε με τη σύλληψη του γέροντα Εφραίμ;

Ανώνυμος είπε...

τωρα μαλιστα! περιμενετε απάντηση ανωμυμε 1.26; θα την λαβετε οταν ρωτηθει ο Βαρθολομαίος , μετα την ακρόαση με τον Ραγκούση.....

Ανώνυμος είπε...

Για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το ρόλο της Ρωσίας στο Άγιο Όρος, επισκευθείτε το www.topontiki.gr, στις σελίδες 16-17 του τεύχους 02-01-2012

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση: ...τεύχους 05-01-2012.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι όντως το Οικ. Πατριαρχείο δεν μπορεί να δράσει ελεύθερα....
Το ίδιο ισχύει και για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που σιωπά ηχηρότατα;
Το ίδιο ισχύει και για την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους;
Η παραβίαση του καταστατικού χάρτη και του ίδιου του αυτοδιοίκητου Αγίου Όρους με την εισβολή εισαγγελέων και αστυνομικών, την παράκαμψη της Ι. Επιστασίας και του Πατριαρχείου και την παράκαμψη της αποκλειστικής αρμοδιότητος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, έπρεπε να είχε ήδη προσβληθεί με προσφυγές στα δικαστήρια στο ανώτερο επίπεδο και στους υψηλότερους τόνους......
Με το ανακοινωθέν του το Φανάρι έλυσε την εκκωφαντική σιωπή του για την υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ, που είναι υπόθεση όλης της Εκκλησίας και της Χώρας.
Η έκφραση της λύπης στο ανακοινωθέν είναι δικαιολογημένη, αλλά έχει πολυσήμαντη ερμηνεία …
Δεν υπάρχει όμως στο ανακοινωθέν η παραμικρή συμπαράστασης στην Ιερά Κοινότητα στην διαμαρτυρία της για την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους!
Δεν υπάρχει καν η παραμικρή διαμαρτυρία για την παραβίαση της πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών!
Ας σημειωθεί εδώ ότι το βούλευμα διατάσσει την προφυλάκιση γιατί θεωρεί τον Γέροντα Εφραίμ ύποπτο τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, αφού, μεταξύ των άλλων, έχει παραβιάσει το μοναχικό πολίτευμα και την πνευματική αποστολή του!
Το ανακοινωθέν αναφέρεται στην δικογραφία που αφορά την ουσία της ποινικής δικής (την αθωότητα η ενοχή του κατηγορουμένου) και όχι αν συντρέχουν οι αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου!
Τέλος, το ανακοινωθέν υπενθυμίζει στα αλλά ομόδοξα πατριαρχεία ότι το Άγιον Όρος υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά όχι στο ελληνικό Κράτος και στις ελληνικές δικαστικές αρχές που την παραβιάζουν!
Με το ανακοινωθέν του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβεβαίωσε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ότι ουσιαστικά κωλύεται στο να ασκήσει την δικαιοδοσία του άχρι καιρού ...
Νικηφόρος Φωκάς
http://www.antibaro.gr/node/3652
http://toaftonoito.blogspot.com/2012/01/blog-post_8845.html

Related Posts with Thumbnails