Περπατώντας στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας σκέπτομαι πως ο σημερινός επισκέπτης της δυσκολεύεται να πιστέψει πως αυτά τα υπέροχα κτίρια με τις κουκλίστικες σοφίτες και τις ρομαντικές ζωγραφιές στις προσόψεις με τα απαλά χρώματα μετράνε μόνο πενήντα χρόνια ζωής.
Οι βομβαρδισμοί των Γερμανών τον Σεπτέμβριο του 1939, εκτός του ότι σηματοδότησαν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ισοπέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Τα πανέμορφα κτίρια του ιστορικού κέντρου καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι περισσότεροι από τους κατοίκους έμειναν άστεγοι. Στο τέλος του πολέμου η Βαρσοβία δεν θύμιζε σε τίποτα τη λαμπρή προπολεμική πρωτεύουσα, με την μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη στα χρόνια του Μεσοπολέμου και την άνθηση των τεχνών και των επιστημών.
Η ανοικοδόμηση της πόλης ξεκίνησε το 1945 και κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. Οι Πολωνοί με πείσμα και αποφασιστικότητα αναπαρήγαγαν από την αρχή το ιστορικό κέντρο αντιγράφοντας τα κτίρια με τις ζωγραφισμένες προσόψεις χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τα ελάχιστα σχέδια και τις φωτογραφίες που είχαν διασωθεί. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές τους. Η Παλιά Πόλη απέκτησε ξανά τη γοητευτική της όψη και τη διατηρεί μέχρι σήμερα χάρη στην προσεγμένη συντήρηση των κτιρίων.
Εντύπωση μου έκαναν τα καλοφροντισμένα λιθόστρωτα και η προοπτική! Υπάρχει γενικώς μια ευρυχωρία. Δεν σε πνίγει το τσιμέντο, η κίνηση και η πολυκοσμία. Βέβαια η νέα πόλη δεν είναι έτσι. Αλλά το γεγονός ότι η παλιά διατηρείται σε τέτοια κατάσταση είναι μια τεράστια ανάσα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου