Στην αποψινή συναυλία (8.30 μ.μ.) της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" θα ακουστούν μέλη από την έρευνα, στο πρώτο μέρος, και μέλη της Μ. Εβδομάδος στο δεύτερο. Θέλω εδώ να επιμείνω λίγο στα “μέλη από την έρευνα” είναι μέλη που ψάλλονταν την Μ. Παρασκευή. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι δίγλωσσες μελωδίες, ελληνικά και λατινικά.
Τα αντίφωνα “Προσκυνούμεν τον Σταυρόν σου”, “Αινούμεν σε Χριστέ” και “Πάντα τα έθνη” προέρχονται από δύο χειρόγραφα του Καθεδρικού του Μπενεβέντο, τα υπ. αρ. 38 και 40 της Biblioteca Capitolare, που αποτελούν και την πλουσιότερη πηγή υλικού για την τοπική παράδοση, που είναι γνωστή ως “μέλος του Μπενεβέντο”, σημειώνει ο καθηγητής Tomas Forest Kelly που μετείχε ως ειδικός στην υπό τον Marcel Peres ερευνητική ομάδα, στην οποία μετείχε και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Αββαείο του Royaumont όπου είχε την έδρα του το Κέντρο Παλιάς Μουσικής και το Ensemble Organum.
Η κοντινή ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, συνεχίζει ο καθηγητής T. F. Kelly, και η κοντινή – αν και όχι πάντα φιλική – σχέση της πόλης του Μπενεβέντο με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ευθύνονται για την παρουσία του βυζαντινού πολιτισμού στη νότιο Ιταλία.
Από τα χρόνια του πρίγκηπα Αρίχη του Μπενεβέντο, τον όγδοο αιώνα, η βυζαντινή τέχνη και ο πολιτισμός, με την οιονεί βυζαντινή εθιμοτυπία της Αυλής, αποτελούσαν σημεία αναφοράς. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τον 11ο αιώνα, όταν ο ηγούμενος Ντεζιντέριους έφερε στο Αββαείο του Μόντε Κασίνο ένα σημαντικό αριθμό τεχνιτών από το Βυζάντιο.
Στο βίντεο που σας παραθέτω εδώ, αγαπητοί συνοδίτες, ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ερμηνεύει με το Endemble Organum το Laudamus te Christe (Αινούμεν σε Χριστέ), το οποίο θα ακουστεί στην αποψινή συναυλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου