Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Xθες, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στην αίθουσα του θρόνου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, με επι κεφαλής τον καλλιφωνότατο Σεβ. Μητροπολίτη Ρούσσης κ. Νεόφυτο, τον Υπουργό Μεταφορών της χώρας και τον Νομάρχη Φιλιππουπόλεως.
O Πατριάρχης μίλησε για την ενότητα της Ορθοδοξίας, η οποία επαναβεβαιώθηκε πανηγυρικώς κατά την Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο. Καλωσόρισε με θερμούς λόγους τους Βούλγαρους Ορθοδόξους, οι οποίοι ήλθαν στην Πόλη με αφορμή την εορτή του Αγίου Στεφάνου, αφού ο ναός των Βούλγαρων εδώ, κοντά στο Φανάρι, είναι αφιερωμένος στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο.
Ανάμεσα στους προσκυνητές ήταν και μέλη μιας χορωδίας. Έτσι έψαλαν ενώπιον του Πατριάρχου ύμνους και τραγούδια της χώρας τους. Το απολυτίκιο και το κοντάκιο της Γεννήσεως ήταν πολύ κοντά στις δικές μας μελωδίες, κάτι που επεσήμανε ο Πατριάρχης, για να τονίσει και την κοινή μουσική παράδοση των Ορθοδόξων, δηλ. την βυζαντινή μουσική.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτατος και στον εκτελούντα χρέη μεταφραστή ελληνομαθέστατο και διακεκριμένο βούλγαρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σόφιας, θεολόγο και ιστορικό Ιβάν Δημητρώφ.
Τέλος, έγινε ανταλλαγή δώρων και ο Πατριάρχης μοίρασε σε όλους τους πιστούς εικόνες και γλυκά ως ευλογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails