Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΕΛΟΥΝΕΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ένας ιδιαίτερος κύκλος τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού, σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που τον έχουμε απολαύσει σε συναυλίες, δισκογραφήθηκε και κυκλοφορήθηκε σε ψηφιακό δίσκο από τη Subways Music του φιλόπονου Σοφοκλή Σαπουνά, Διευθυντού της εταιρείας και του Εράτειου Ωδείου. 
Οι Μπεμπελούνες είναι τραγούδια του φεγγαριού, που μέσα από τρυφερή και παιγνιώδη διάθεση μιλούν για τη νύχτα, τη μοναξιά, την αγάπη, αναζητούν τον έρωτα, την ελπίδα, την ευτυχία της συνύπαρξης. 
Στον δίσκο ερμηνεύουν εξαίσια, ως «φεγγαρίσιοι πιερότοι», ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Μας συνεπήραν και πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής, (5 Φεβρουαρίου 2024) όταν ερμήνευσαν κύκλους τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού και ανάμεσά τους οι «Μπεμπελούνες». Ο δίσκος περιλαμβάνει και τα «Τραγούδια από τους τόπους», πάντα σε μουσική Γ. Κουρουπού και στίχους Ι. Ηλιοπούλου. 
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της για τις Μπεμπελούνες της: 
«Είναι τραγούδια για φωνή και πιάνο. Τραγούδια που χαρακτηρίζονται από τη μετάθεση της παιδικής τρυφερότητας στην ευαισθησία των μεγάλων. Τα τραγούδια φαινομενικά αναφέρονται στο φεγγάρι. Πιο σωστά, η ίδια η λέξη Μπεμπελούνα υποδηλώνει το μωρό του φεγγαριού. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τη ζωή, τη νύχτα, τον έρωτα, την απουσία μέσα από διάθεση ειλικρινούς παιδικότητας, αλλά και παιδικής ειλικρίνειας, απόλυτης, τρυφερής, σκληρής κάποτε. Τα τραγούδια άλλοτε αναφέρονται σε μια άδεια κούνια, άλλοτε σε μια ερωτική κλίνη, στη χαρά της συνύπαρξης ή και σε μια βροχή που στον συνεχή χτύπο της δηλώνει κάθε αγωνία και έγνοια για τον άλλο… Ο Γιώργος Κουρουπός ξέρει να ακούει σε βάθος κάθε λέξη, κάθε συλλαβή, κάθε σιωπή της ψυχής που προηγείται του λόγου και τον πυροδοτεί. Ξέρει να κάνει με τη μουσική του ανάγλυφα τα αισθήματα, αλλά και να εντείνει την αλήθεια μιας εκμυστήρευσης, διαθέτοντας πάντα απλόχερα την τρυφερότητα, την τόλμη, την πνευματικότητα της δικής του ευαισθησίας».

   

Ο Γιώργος Κουρουπός είναι αναμφισβήτητα ο μαιτρ του τραγουδιού για φωνή και πιάνο. Η εργασία του είναι πραγματικά ξεχωριστή και διακρίνεται από μια λαμπερή πολυμελωδικότητα – ακόμα και όταν «περιγράφει» τις σκιές -, από μία ευφάνταστη πολυρρυθμία και ταυτόχρονα από μια δωρικότητα όπου απαιτείται. 
Στις «Μπεμπελούνες» η τρυφερότητα δεν είναι συναισθηματική. Είναι πνευματική! Η μουσική δεν υπομνηματίζει απλώς τον στίχο. Τον διαπερνά! Ακούς τις «Μπεμπελούνες» και συνειδητοποιείς τον στίχο του Ελύτη: «Να χαράζεσαι στη ζωή τόσο προσεκτικά, που να μην ματώνει ποτέ η ευλάβεια». 
Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύει τις «Μπεμπελούνες» με μία αφοπλιστική φυσικότητα, ενώ τα τραγούδια δεν είναι εύκολα στην απόδοσή τους. Περιέχουν τεχνικές και εκφραστικές δυσκολίες, αλλά ο Τ. Χριστογιαννόπουλος με την ερμηνεία του αναδεικνύει τη συνθετική γραφή σε όλο της το μεγαλείο. Διαλέγεται σαν από πάντα με τον έμπειρο Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, χτίζοντας μαζί ένα μουσικό «σύμπαν», ακόμα κι αν πρόκειται για ένα τραγούδι που διαρκεί ένα λεπτό και κάτι. 
Η Μουσική Ποιητική του Γιώργου Κουρουπού και της Ιουλίτας Ηλιοπούλου ανθεί και φέρει κι άλλο. Μοιάζει ανεξάντλητη! Μια συνεργασία με ρίζα και διάρκεια.

Γιώργος Κουρουπός και Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Φωτ. Ιδιωτική Οδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails