Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο «Αδρίας – Ήταν όλοι τους ήρωες» της Μαργαρίτας Πουρνάρα


Σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων στην οδό Μαιζώνος 200, 2ος όροφος, στην Πάτρα, στις 19.30, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Αδρίας – Ήταν όλοι τους ήρωες», που αφορά στην βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού. 
Για το βιβλίο, απόρροια ενδελεχούς έρευνας, της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Μαργαρίτας Πουρνάρα, θα μιλήσουν στην εκδήλωση στην Πάτρα ο Γιάννης Πριόβολος, υποστράτηγος εα και συγγραφέας, ο Απόστολος Κούρτης υποναύαρχος ΛΣ εα και Διδάσκων Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η ίδια η συγγραφέας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η Ζέττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας. 
Της εκδήλωσης θα προηγηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Τύπου, Μαιζώνος 200, 3ος όροφος. 
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ.


"Είναι μία ιστορία που περίμενε 80 χρόνια για να ειπωθεί. Ο «ΑΔΡΙΑΣ», το θρυλικό ελληνικό αντιτορπιλικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε έναν Κυβερνήτη που περιφρόνησε τον φόβο, έναν Α' Μηχανικό που έγινε ο από μηχανής θεός για τη σωτηρία του πλοίου, έναν γιατρό δίχως σύνεργα που έσωσε δεκάδες βαριά τραυματισμένους, αξιωματικούς-υποδείγματα ηγεσίας και ναύτες που συναγωνίστηκαν στο θάρρος. Θα μπορούσαν να είναι ήρωες σε ταινία μυθοπλασίας. Όμως είναι υπαρκτά πρόσωπα που πήραν υπεράνθρωπη δύναμη από την αγάπη τους για την πατρίδα. Ο «ΑΔΡΙΑΣ», ένα νεότευκτο αντιτορπιλικό που δάνεισαν οι Βρετανοί στον αποδημήσαντα ελληνικό Στόλο, πήρε μέρος στην Επιχείρηση της Δωδεκανήσου το 1943. Μετά από πρόσκρουση σε γερμανική νάρκη κοντά στην Κάλυμνο, που απέκοψε την πλώρη του καραβιού, οι άνδρες του κατάφεραν να το οδηγήσουν στις ακτές της ουδέτερης τότε Τουρκίας, δίχως πυξίδες, χάρτες και άγκυρα. Και από εκεί -ύστερα από πρόχειρες επισκευές- να κάνουν έναν διάπλου 730 μιλίων με το λαβωμένο σκαρί τους μέχρι το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου εισήλθαν ως θριαμβευτές. Ήταν όλοι τους ήρωες. Και αυτή είναι η αφήγηση ενός τόσο μοναδικού κατορθώματος στα ναυτικά χρονικά, που μοιάζει βγαλμένο από τη φαντασία." (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). 


Η Μαργαρίτα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Communications Policy στην Βρετανία. Το 2009 έγινε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright εκπονώντας έρευνα στο Queens College της Νέας Υόρκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1994. Έκτοτε έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα έντυπα και το διαδίκτυο. Από το 1999 εντάχθηκε στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Καθημερινή. Το 2017 απέκτησε μόνιμη στήλη στην ίδια εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στις ζωντανές συνεντεύξεις με κοινό σε διάφορους χώρους, αλλά και σε ειδική σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails