Τρίτη 24 Μαΐου 2022

"Η μοδίστρα τ' ουρανού" του Λεωνίδα Μαριδάκη με την Δάφνη Πανουργιά


Η ΜΟΔΙΣΤΡΑ Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ είναι ένα ολοκαίνουργιο, τρυφερό τραγούδι που έγραψε ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης για τις ανάγκες της παράστασης "ΣΤΑΘΟΥΛΑ ράφτρα εκ Πόντου" της Μαρινέλλας Βλαχάκη που θα ανέβει το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. 
Οι στίχοι είναι της Δέσποινας Τραχαλάκη και το ερμηνεύει η Δάφνη Πανουργιά. 
Βίντεο: Θοδωρής Παπαδουλάκης 
Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. 

 

Στη συνέχεια ένα βιντεάκι με πληροφορίες για την ερχόμενη παράσταση "ΣΤΑΘΟΥΛΑ ράφτρα εκ Πόντου".

 

Ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα & σύνθεση) στο Εθνικό, στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάβα και στο Ωδείο Νικόλαος Μαντζαρος. Από όταν τελείωσε τις σπουδές του γράφει τραγούδια, κάνει συναυλίες και γράφει μουσική για το θέατρο. Το 2005 βγάζει το πρώτο του cd με τραγούδια σε παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη, το «Αβάδιστα» (Universal music). Το τραγούδι που ξεχώρισε, παίχτηκε και παίζεται ακόμα και σήμερα στα ραδιόφωνα ήταν το «Ασημένιο τραγούδι» (video) σε στίχους του Άλαν Γκίνσμπεργκ που ήταν και η τραγουδιστική συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά στο δίσκο. Το 2006-2008 ακολούθησαν μουσικές συνέργασίες στον Ιανό με καλλιτέχνες όπως η Λάμια Μπεντίουι, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μάρθα Μορελεόν κ.α. Ο επόμενος δίσκος του τραγουδοποιού ήταν το «Σε βάθος δρόμου» (metronomos 2010) στον οποίο συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα και η Πέννυ Μπαλτατζή. Iδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το 2014 η δισκογραφική συνεργασία του με την Φωτεινή Βελεσιώτου με μια διασκευή που έκανε στο τραγούδι «Χαράματα η ώρα τρεις» (video clip) (retropolis 2). Τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο "Βάρκα στο σπίτι" (Video clip), στο οποίο το ομότιτλο τραγούδι υπογράφει τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου. Από το δίσκο ξεχώρησαν ακόμα τα τραγούδια "Αστυπάλαια" (Video clip) αλλά και το ντουέτο του τραγουδοποιού με το Σπύρο Γραμμένο "Έρωτας ή Τίποτα" (Video clip). Τη σεζόν 2018-2019 συνεργάστηκε με το Χρήστο Νικολόπουλο ανοίγοντας με την "Orchestra Laou Laou" το μουσικό πρόγραμμα στο "Περιβόλι του Ουρανού" στην Πλάκα. 
Από το 2003 γράφει αδιάλειπτα μουσική για το θέατρο, παράλληλη δραστηριότητα που έχει εξελιχτεί μέσα στα χρόνια σε μεγάλη του αγάπη. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Σάββας Στρούμπος, ο Γιώργος Παλούμπης, η Λιλλύ Μελεμέ, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Βασίλης Νικολαΐδης, ο Κωστής Καπελώνης, η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη κ.ά. υπογράφοντας την μουσική σε περίπου 50 θεατρικές παραστάσεις μέχρι σήμερα. Έχει κάνει μουσική, μεταξύ άλλων, για παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών («Η Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα, «Πασιέντζα» της Μαρίας Λαϊνά), για το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν («La petite mort» του Μισέλ Φάις, «Τον άυλο εσένα» του Βαγγέλη Χατζιγιαννίδη), το Θέατρο Άττις («Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ κ.α.) το θέατρο Χορν («ο Δικηγόρος Ντάροου» του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης («Ιστορίες στο τάκα τάκα» του Φριό Μπερνάρ, «Και του καιρού και πάντα» του Γιώργη Σταματάκη), το Θέατρο Αγγέλων Βήμα («Lulu» του Φρανκ Βέντεκιντ), το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης («Η μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα). 
Το 2020 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι προπομπό από το άλμπουμ που ετοιμάζει με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο, το ντουέτο με τη Μάρθα Φριντζήλα "Δίδυμα σαν σκουλαρίκια" (Audio Release) που είναι και το ομότιτλο του άλμπουμ που αναμένεται. Αρχές του 2021 κυκλοφόρησε ως σίνγκλ τρία ακόμα τραγούδια από αυτή τη δουλειά: "Ο Γύρος του Θανάτου" (music video), "Γεμάτος με το τίποτα" (music video, ντουέτο του Μαριδάκη με το Σταύρο Σιόλα) και το "Στων Λωτοφάγων το νησί" (music video, ντουέτο του Μαριδάκη με τη Βίκυ Καρατζόγλου)
Και στη συνέχεια "Η Μηλιά" του Εμμανουήλ Ροΐδη που ανέβηκε επί σκηνής το 2009 στα Χανιά από την Εταιρία Τέχνης Βιολέττα, σε διασκευή-σκηνοθεσία-ερμηνεία της Μαρινέλλας Βλαχάκη και μουσική Λεωνίδα Μαριδάκη. 
Ερμηνεύει η Δάφνη Πανουργιά. 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails