Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η ΕΦΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκαν δισκογραφήματα της Έφης Αγραφιώτη, με τον γενικό τίτλο: «Ήχοι από το Συρτάρι». 
Tα τρία αυτά CDs φιλοξενούν συνθέσεις για πιάνο μικρής διάρκειας, άγνωστες ή όχι αρκετά γνωστές, ελκυστικές για το κοινό κι έτσι απευθύνονται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. 
Πρόκειται για 70 συνολικά συνθέσεις, με χρονική διαδρομή από το 1739 μέχρι το 2020, Ελλήνων & ξένων συνθετών, όλων των τάσεων και το ρευμάτων. Το μοντέρνο, το ρομαντικό, το κλασικό βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ενώ η σειρά των έργων ακολουθεί τη χρονολογία της σύνθεσής τους. 
Strauss, Bach, Σκαλκώτας, Mendelssohn, Schumann, Villa Lobos, Piazzolla, Σοστακόβητς, Maurice Ravel, Nino Rota, Ρένα Κυριακού, Tatiana Nikolayeva, Βασίλης Μπακόπουλος, Σοφία Δούδου, Βίβιαν Λαμπελέτ, Vivian Fine είναι ενδεικτικά μερικοί από τους συνθέτες που έργα τους “ανασύρονται” από το συρτάρι, μέσα από τις τρεις δισκογραφικές παραγωγές. 
Οι Ήχοι από το Συρτάρι αρ.3 είναι η τέταρτη συνεργασία της με την Irida Classical. 


Η πρώτη ήταν το διπλό CD Greek Muse, όπου με την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη δισκογράφησαν τραγούδια Ελληνίδων συνθετριών, εντοπίων και της διασποράς. Το διπλό αυτό CD μεταδόθηκε μέχρι τώρα από 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ευρώπη και πήρε εξαιρετικές κριτικές. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, ο …θαυματουργός αυτός ψηφιακός δίσκος – σταθμός, που κυκλοφόρησε το 2020 από την δισκογραφική Irida Classical, πήρε δικαιωματικά τον Έπαινο από τους Κριτικούς Θεάτρου και Μουσικής, στην κατηγορία Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος, για τα έτη 2020/2021.
Θα λέγαμε ότι αυτό το cd είναι η απόλυτη τεκμηρίωση της πολύ σημαντικής εργασίας της Έφης Αγραφιώτη «Η μουσική δεν είναι γένους θηλυκού;» (2004), που μας αποκάλυψε τον «μαγικό» κόσμο των ελληνίδων συνθετριών. Επίσης, θυμόμαστε και την σημαντική μονογραφία της για τον συνθέτη «Αριστοτέλη Κουντούρωφ» (1999), που απηχεί, επίσης, μια εποχή. 
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση της Έφης Αγραφιώτη, είναι ότι ακολουθώντας πιστά την ιδιωτική της οδό, έπαιξε γνωστή και άγνωστη μουσική για πιάνο, ηχογράφησε από το 1976 σε πολλά ραδιόφωνα και δισκογράφησε από το 1979 ελληνικά έργα για πιάνο, πολλά εξ αυτών σε πρώτη παρουσίαση. Εκατοντάδες είναι οι συναυλίες στις οποίες παρουσίασε έργα για πιάνο Ελλήνων Συνθετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 


Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα, δίδαξε εντός και εκτός Ελλάδος, αρθρογράφησε, έγραψε πολύτιμα μουσικά βιβλία, προϊόντα έρευνας και σπουδής. Συνεχίζει υπηρετώντας με αφοσίωση τις επιλογές της και γι’ αυτό είναι αξιοζήλευτη. 
Η Έφη Αγραφιώτη αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κρίκο της λόγιας ελληνικής μουσικής δημιουργίας και, ως εκ τούτου, της οφείλουμε πολλά. 
Στην εκδήλωση της 13ης Μαΐου, μίλησαν αγαπημένοι συνοδοιπόροι της Έφης Αγραφιώτη: ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής και συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος, ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος, και ο συνθέτης, ερευνητής και λυριστής Νίκος Ξανθούλης. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου και το πρόγραμμα της βραδιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails