Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΥΜΕΩΝ ΚΟΡΟΒΕΣΗ


Στις Συναντήσεις Φιλαναγνωσίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους και πρόκειται πραγματικά για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που στηρίζει ουσιαστικά τους συγγραφείς και τα νέα τους πονήματα. 
Το Σάββατο 5 Μαρτίου ο Αρχιμ. π. Τιμόθεος Αγγελής, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, παρουσίασε το βιβλίο του - μελέτη για τον μακαριστό, εκ Κερατέας Ηγούμενο της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Συμεών Κοροβέση (1836-1902). 
Πρόκειται για μία έκδοση του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου (Κερατέα 2021). 
Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο σημερινός Ηγούμενος της Ι. Μονής Πετράκη, διάδοχος του αειμνήστου Συμεών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεσμοί της Μονής με την Κερατέα είναι και σήμερα ισχυροί, λόγω του Μετοχίου του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στην Κερατέα. 
Η μελέτη του π. Τιμοθέου Αγγελή είναι εξαντλητική, θα λέγαμε, με παράθεση σημαντικών εγγράφων, πηγών και κειμένων, με ισχυρή βιβλιογραφία και χρηστικό ευρετήριο. Άλλωστε είναι πολυχρόνια η ενασχόληση του με την ξεχωριστή μορφή του Ηγουμένου Συμεών και δι' αυτού με την μεγάλη προσφορά της Μονής Πετράκη στην σύγχρονη Ελλάδα. 
Οι χαρακτηρισμοί που απέδωσαν στον ηγούμενο Συμεών οι σύγχρονοί του, είναι δηλωτικοί του απόηχου της ζωής και του έργου του. «Απλούς τους τρόπους», «λιτότατος», «ἐκτελῶν τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ», μεστός «πατροπαραδότων αρετών και ανδρείας», «παραδειγματικής ευσεβείας, αρετής και εις τα πάτρια αφοσιώσεως». «Ἐλεῶν τοὺς πτωχοὺς», «ἐνισχύων τοὺς ἔχοντας ἀνάγκην βοηθείας», «ἐξ ἀρετῆς καὶ ἔργων τιμώμενος», «ακάματος», «φιλοπρόοδος», «ρέκτης», «χρηστὸς καὶ εὐλαβὴς κληρικός», «ἀνακαινιστὴς», «αξιοσέβαστος και φιλότιμος διοικητής και διαχειριστής», «επιμελώς εργαζόμενος υπέρ των συμφερόντων» της Μονής. Διακρίθηκε «διὰ τὴν τιμιότητά του» και «διὰ τὸ πατρικὸν ἐνδιαφέρον ὑπὲρ τῆς Μονῆς». Επέδειξε «ικανότητα, εμπειρίαν και αφοσίωσιν προς το καθήκον του», «μέριμναν και αφοσίωσιν υπέρ της Μονής», «εξεπλήρωσε το καθήκον του επιμελώς και ευσυνειδήτως» και στο τέλος «ἀπέθανε πένης».
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, συνομιλεί με τον συγγραφέα π. Τιμόθεο Αγγελή για την προσωπικότητα του Συμεών Κοροβέση, όπως προκύπτει αβίαστα από την σχετική έρευνα, που αποτύπωσε στο βιβλίο του ο π. Τιμόθεος. 
Ο απλούς Συμεών Κοροβέσης αποτελεί πια μια σημαντική ψηφίδα της νεώτερης εκκλησιαστικής ιστορίας. 
Δεν είναι λίγο ότι τον εκ Κερατέας Ηγούμενο, σκιαγραφούν δύο συντοπίτες του, βλαστήματα της Κερατέας, οι αρχιμανδρίτες Μιχαήλ και Τιμόθεος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails