Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ


Αθηνά Κακούρη, Αλφαβητάρι Νεοελληνικής Ιστορίας. Επανάσταση – Καποδίστριας – Όθων. 1821-1862, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2021, 292 σελ. ISBN: 978-618-5209-82-7 
Το νέο βιβλίο της αειθαλούς κας Αθηνάς Κακούρη είναι γεγονός!
Τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Αθηνά Κακούρη, η οποία μας έδωσε πριν λίγα χρόνια το 1821 - Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε (και στα αγγλικά), τώρα μας δίνει ένα Αλφαβητάρι Νεοελληνικής Ιστορίας. 
Επικεντρωμένη στα ουσιώδη και σημαντικά, αυτή η νέα αφήγηση των τριών πρώτων φάσεων του νεώτερου ελληνικού κράτους φιλοδοξεί να δώσει στον μέσο Έλληνα ένα ανάγνωσμα που θα αποτυπώσει στην μνήμη του εύκολα και δυνατά τις αδρές γραμμές της καθεμιάς απ’ αυτές τις περιόδους. 
Ταυτοχρόνως εξετάζει από νέες οπτικές γωνίες τα θέματα της εποχής εκείνης: Τι κερδήθηκε και τι δεν κατορθώθηκε με την Επανάσταση του 1821; Από τις τρεις δυνάμεις που έκαναν εφικτή την επιτυχία της, την Εκκλησία, τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς/προύχοντες, ποιες έχασαν έδαφος επί Όθωνος; Γιατί; Και με τι συνέπειες; Το όραμα του Βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου Α’ ποιο ήταν; Υλοποιήθηκε; Το ενστερνίσθηκε ο Έλληνας; Ο καθολικισμός του Όθωνος και η ατεκνία του βασιλικού ζεύγους κατά πόσον συνέβαλαν στην αστάθεια του πολιτεύματος; Χρηματοδότηση - τα εξωτερικά δάνεια και η χρησιμοποίησή τους ως εργαλεία πιέσεων. Γραφειοκρατία - οι απαρχές και οι στρεβλώσεις της. 
Συνοπτικό και εύληπτο, το Αλφαβητάρι φιλοδοξεί επίσης να αποτελέσει βοήθημα προς τους φιλολόγους καθηγητές στην απαιτητική και σύνθετη διδασκαλία της Ιστορίας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια μια παρουσίαση του νέου αυτού πονήματος της κας Αθηνάς Κακούρη από τον Δρα Στέφανο Καβαλλιεράκη, Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021. 


Στη συνέχεια, η εκπομπή που πραγματοποιήσαμε με την συγγραφέα Αθηνά Κακούρη στο πλαίσιο της σειράς "Προς Εκκλησιασμόν" - μία παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού - όπου μιλήσαμε εκτενώς για την Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή το βιβλίο της 1821. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails