Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ…


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πριν από λίγο καιρό επισημάναμε, με σχετικό κείμενό μας, την προβληματική εμπλοκή της Μητροπόλεως Πατρών με την Ρωσία, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στις Ελληνορωσικές σχέσεις, που οδήγησαν στις απελάσεις ρώσων διπλωματών. 
Εστιάζουμε στην Πάτρα – γιατί υπάρχουν και άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που ανήκουν στο «φιλορωσικό κόμμα» - διότι μας ενδιαφέρει το …άλλοθι των σχέσεων, που δεν είναι άλλο από τον πολιούχο Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τον οποίον ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Ρώσοι. 
Κάτω από άλλες συνθήκες η σχέση Πάτρας και Ρωσίας θα ήταν ευλογία, αλλά υπό τις παρούσες γίνεται επικίνδυνη ρώσικη ρουλέτα. 
Οι διαστάσεις του θέματος έχουν προβληθεί από τα ΜΜΕ, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και πολλές άλλες… 
Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (Κυριακή 5-8-2018), κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «άγνωστο πόλεμο», που αφορά στην επιχείρηση «τρίτη Ρώμη», δηλαδή την υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το Πατριαρχείο Μόσχας και τα σχέδια του Κρεμλίνου για διείσδυση στη χώρα μας. 
Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος και είναι άκρως αποκαλυπτικό των προθέσεων του προέδρου Πούτιν, αλλά και της ανταπόκρισης ελλήνων ιεραρχών στο ρωσικό «κάλεσμα». 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και Πατρών Χρυσόστομος θεωρούνται από τους πλέον «ρωσόφιλους» έλληνες ιεράρχες. Παρατίθενται μάλιστα και οι φωτογραφίες τους. 
Ο Πατρών Χρυσόστομος θεωρείται «ρωσόφιλος» καθώς «στην Πάτρα εδρεύει το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν.» 
Τι είδους πληροφορία είναι αυτή; Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το «Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα», του Β. Γιακούνιν είχε έδρα στη Ρωσία. Τώρα έχει και στην Πάτρα; Μήπως, άραγε, έχει καμία σχέση με την «αδελφότητα» για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού που γράφτηκε πως ίδρυσε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αλλά δεν ανακοινώθηκε επίσημα; 


Στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρεται και το γνωστό από το 2013 γεγονός της μεταφοράς του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στην Ρωσία, με ρωσικό αεροσκάφος. 
Το πολύ ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν αποκλείεται ένας εκ των δύο ρωσόφιλων μητροπολιτών (Μεσογαίας και Πατρών) να διεκδικήσει δυναμικά τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όταν έλθει η στιγμή αυτή. Αυτό σημαίνει, κάτι που επίσης γράφτηκε αυτές τις μέρες, ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να παίξει ρόλο στην διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και προετοιμάζει το έδαφος με δικούς της ανθρώπους. 
Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου στη ρώσικη αυτή …ρουλέτα, έχει πολύ παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι όλες αυτές τις εξελίξεις καταγράφει συστηματικά και το Αμερικανικό ΥΠΕΞ. 
Η Πάτρα μπαίνει σε νέα εποχή! Οι παρενέργειες μιας απερίσκεπτης πολιτικής φαίνεται πως δεν είναι λίγες ούτε και πρόσκαιρες…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ο Πατρών και δεν του τό 'χα!!

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή στα οικονομικά γιατί οι καιροί είναι πονηροί

George K είπε...

Ως ορθόδοξος χριστιανός και ελάχιστο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν ένας απο τους δυο ιεράρχες γίνει αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Το αν έχουν συμπάθειες στην Ρωσία δεν με ενοχλεί. Ας είναι μόνο προσεκτικοί για να μην στοχοποιηθούν περαιτέρω.

Ανώνυμος είπε...

Ενδεχομένως υπάρχει έλλειμα ενημερώσεως λόγω σχετικής παιδείας.. ούτε ιστορία σλαυοφώνων εκκλησιών διδάσκεται επαρκώς στις παιδαγωγικές ακαδημίες ούτε σχετικό μάθημα περί του πως και γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο γενάρχης (και εθνάρχης αν θέλουν κάποιοι) του ευσεβούς ημών Γένους και ίσως ακολουθούν σε αυτό πεπλανημένες ανοδίες..

Ανώνυμος είπε...

Θα αλλάξει κάτι εάν ένας εκ των δύο γίνει αρχιεπίσκοπος? Η εκκλησία έχει τελείως εκπέσει σ ένα σύστημα εθνικιστικού ορθοδοξισμου με σοβαρές ησυχαστικες και αναχωρητικες στρεβλώσεις. Ο ερημητισμος (!!!) διατυπανιζεται στα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα κι ο πολύς κόσμος είναι αμέτοχος. Η ίδια η εκφορά λόγου παραπέμπει σε κατάθλιψη άρνηση αν όχι μίσος προς τη ζωή και μανιοκατάθλικη παραίτηση υπέρ ενός άλλου κόσμου. Το μίσος κατά της σωματικοτητας φυσικά και παραμένει κι έχουμε και τα θλιβερά με τους ηθικιστες τους "θεουμενους" τους ζηλωτές αντιοικουμενιστες κλπ. Οι κακοκεφαλιες παραμένουν και δεν είναι ικανοί ούτε ένα magisterium να έχουν αφού αυτό προϋποθέτει την προεδρία του πρώτου (που δεν τον θέλουν, ώστε καθένας να λέει ότι θελει). Δηλαδή τι θα αλλάξει με τους συγκεκριμένους? Είναι θέμα προσώπων?

Ανώνυμος είπε...

Όποιος και να γίνει αρχιεπίσκοπος τούτο το χάλι δε μαζεύεται. Θρησκοληψία, μισαλλοδοξία, φονταμενταλισμός, συγκομιδή οπαδών, αντικατάσταση του θυσιαστικού αναστάσιμου λόγου με τρισχαριτωμένες μπούρδες, χριστιανογκουρουισμός, συλλαλητήρια και και και. Ούτος εστίν ο χριστιαστιανισμός της μιζέριας μας. Μηδαμινή επαφή με τον πραγματικό κόσμο και την κοινωνία. Εξάλλου τώρα που η τελευταία αμάρτησε την έκαψε ο Θεός.

Related Posts with Thumbnails