Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΧΑΡΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ: Η σχισματική «Εκκλησία της Μακεδονίας»


Η σχισματική «Εκκλησία της Μακεδονίας»
Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση
Στην εκτενή μελέτη του Χάρη Ανδρεόπουλου, θεολόγου καθηγητού Β/θμιας, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ, η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος (1/2018) της Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (τα) «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ» (εκδόσεις Σάκκουλα) και κυκλοφόρησε και σε ανάτυπο, αναπτύσσεται λεπτομερώς η εκκλησιαστική πτυχή του «Μακεδονικού» ζητήματος σ΄ όλες τις επιμέρους ιστορικές φάσεις (1945 μέχρι σήμερα) και νομοκανονικές του διαστάσεις και παρατίθεται ολοκληρωμένη πρόταση για την εξεύρεση ιστορικά δίκαιης και εκκλησιολογικά ορθής επιλύσεως του προβλήματος επί τη βάσει της «Συμφωνίας του Νις», του 2002.  
Επισημαίνεται ότι την εν λόγω Συμφωνία, όλως προσφάτως, και συγκεκριμένα την 30ή Μαϊου 2018, επανέφεραν στο τραπέζι των εκκλησιαστικών διαβουλεύσεων η σχισματική Εκκλησία και ο πρωθυπουργός της FYROM, με την υποβολή σχετικού αιτήματος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια του οποίου ζητούν την επαναφορά της Εκκλησίας της χώρας τους στην κανονικότητα, υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος).
Ο Χάρης Ανδρεόπουλος έχει δημοσιεύσει πρόσφατα διάφορα άρθρα για το θέμα, όπως «Η εκκλησιαστική πτυχή στο “Μακεδονικό”» στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης (4 Φεβρουαρίου 2018). 

1 σχόλιο:

διογενης εμ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη του κ. Χ. Ανδρεόπουλου. Ευχαριστούμε για την αναρτηση.

διογενης εμ

Related Posts with Thumbnails