Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΜΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΔΙΣΚΩΝ ΤΟΥ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ


Την προσεχή Κυριακή, στις 14 Ιουνίου 2015 και ώρα 17.00-19.00 στο metadeftero, το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης, θα μεταδοθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή - αφιέρωμα στις παραγωγές του Πολύτροπον του Μάνου Χατζιδάκι.
Την εκπομπή, που έχει τον γενικό τίτλο "Μπρίζες στις ρίζες!" επιμελείται και παρουσιάζει ο Θόδωρος Εξηντάρης. 



Διηγείται ο Χατζιδάκις στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα: 
"Το '66 βρέθηκα στην Αμερική. Έμεινα κι έζησα εκεί κάπου έξι χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, για λόγους καθαρά εφοριακούς - ανεκαλύφθη πως χρωστούσα τρεισήμισι περίπου εκατομμύρια στο δημόσιο. Όταν εξόφλησα το χρέος μου επέστρεψα περίπου το '72 και ίδρυσα ένα καφενείο που το ονομάσαμε Πολύτροπον, ίσαμε τη μεταπολίτευση του '74, όπου και τόκλεισα γιατί άρχιζε η εποχή των γηπέδων και των μεγάλων λαϊκών εκτονώσεων. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν εχόρεψα εθνικούς και αντιστασιακούς χορούς στα γυμναστήρια και στα γεμάτα από νέους γήπεδα. Κλείνοντας το Πολύτροπο είχα ένα παθητικό πάλι της τάξεως περίπου των τρεισήμισι εκατομμυρίων - μοιραίος αριθμός, φαίνεται, για την προσωπική μου ζωή."
Το "Πολύτροπον" ήταν ένα καφενείο του Μάνου, όπως το λέει ο ίδιος, αλλά κι ένα εργαστήρι, θα λέγαμε, παραγωγής δίσκων νέων καλλιτεχνών (EMI/ Columbia / Πολύτροπον). Πάντα ο Χατζιδάκις ανακάλυπτε νέους, ταλαντούχους μουσικούς. 
Έτσι, μέσα σε διάστημα πέντε ετών, από το 1974 ως το 1978, πραγματοποίησε πέντε παραγωγές δίσκων εκ των οποίων οι τρεις δεν ανήκαν σε αυτόν. Οι τρεις αυτοί δίσκοι δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε cd, είναι δυσεύρετοι και παρουσιάζουν μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον. Οι συνθέτες των δίσκων αυτών, η Ρίκα Δεληγιαννάκη, ο Νίκος Τάτσης και ο Βασίλης Τενίδης θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να δίνουν πληροφορίες για τους δίσκους αυτούς και τη συνεργασία τους με το Μάνο Χατζιδάκι.


Για τον κύκλο τραγουδιών ''Κάψαμε τα καράβια μας'' της Ρίκας Δεληγιαννάκη σε ποίηση Μηνά Δημάκη, διαβάστε σχετικό άρθρο του Αντώνη Μποσκοϊτη εδώ, ενώ για τον δίσκο "Έρανα" του Νίκου Τάτση διαβάστε εδώ
Επιπλέον, με αφορμή τον μύθο που φέρει δίσκο του Δημήτρη Λέκκα να συσχετίζεται με το Πολύτροπον αρχικά αλλά τελικά να μην αναλαμβάνει την παραγωγή του, ο ίδιος ο συνθέτης θα ανασύρει μνήμες ιστορώντας στην εκπομπή με πλήρη ανάλυση την διαδρομή του δίσκου του "Οι καιροί της Άνοιξης" ο οποίος επίσης δεν κυκλοφόρησε σε cd. 
Θα ακουστούν τραγούδια από τον δίσκο αυτό καθώς και από τους υπόλοιπους τρεις δίσκους: "Κάψαμε τα καράβια μας", "Έρανα" και "Κύπρια Έπη" αντίστοιχα.
Μια εκπομπή - συμβολή που δεν πρέπει να χάσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails