Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ: 
ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 
Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός 
Οι εορτές είναι μεταξύ άλλων ευκαιρίες για ανταλλαγή ευχών, αλλά και δώρων. Εύκολη η υπόθεση των ευχών. Τα δώρα είναι που μας δυσκολεύουν, μάλιστα σε καιρούς οικονομικών κρίσεων. Προς διευκόλυνση λοιπόν των αναγνωστών έχω μια πρόταση: Διαλέξετε το καινούριο βιβλίο του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ, διακεκριμένου ορθόδοξου Θεολόγου, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών υπήρξε Καθηγητής στη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκράτς της Αυστρίας και συνεχίζει πειστικά και ποικιλόμορφα τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση. Ο τίτλος του βιβλίου είναι: 
ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ από τις Εκδόσεις OSTRACON, Θεσσαλονίκη 2014, σελ. 362. 
Η πρότασή μου απευθύνεται πρώτιστα στους σεβαστούς κληρικούς μας και στους αγαπητούς συναδέλφους Θεολόγους: Κάμετε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας πρώτα και σε φίλους σας έπειτα! Πολλά και εν πολλοίς πρωτάκουστα έχετε να πληροφορηθείτε για θεολογικά ζητήματα, που αφορούν άμεσα στην Ορθοδοξία και αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς με τη Χάρη του Θεού οδεύουμε προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που έχει ορισθεί να συγκληθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016. Το βιβλίο δεν απευθύνεται βέβαια μόνο στους κληρικούς και στους λαϊκούς Θεολόγους. Πολλά και σημαντικά έχει να προσφέρει και σε κάθε άλλον αναγνώστη, που επιθυμεί να πληροφορηθεί σοβαρά και υπεύθυνα πού βρίσκονται σήμερα η επιστημονική έρευνα και ο διεκκλησιαστικός διάλογος για καίρια ζητήματα πίστεως και ζωής. Ζητήματα π.χ. που προκάλεσαν στο παρελθόν μεγάλες διενέξεις, σχίσματα, συγκρούσεις, ακόμη και πολεμικές αντιπαραθέσεις και επανέρχονται σήμερα στον οικουμενικό διάλογο με διάθεση υπακοής στην αλήθεια του Ευαγγελίου και προοπτική καταλλαγής και ενότητας. 
Ο καθηγητής Γρηγόριος Λαρεντζάκης

Ο συγγραφέας γνωρίζει σε βάθος τα της διαχρονικής πορείας του Χριστιανισμού στην Ανατολή και τη Δύση και τεκμηριώνει με ακρίβεια και πληρότητα σύγχρονες τάσεις και πορίσματα της θεολογικής έρευνας, θετικές εξελίξεις στις διεκκλησιαστικές σχέσεις παγκοσμίως, αλλά και παλινδρομήσεις, προσκόμματα και ανίερες εξάρσεις ακραίου εφάμαρτου φανατισμού. 
Σε επτά μεγάλες ενότητες κατατάσσει και επεξεργάζεται ο συγγραφέας κύρια θεολογικά και διεκκλησιαστικά ζητήματα. Με νηφαλιότητα και επιστημονική αυστηρότητα επισημαίνει γενεσιουργά αίτια, συνέπειες, αλλά και σύγχρονες ελπιδοφόρες προοπτικές. 
Όπως σημειώνει ορθώς σε προλόγισμά του ο αρμόδιος για οικουμενικά ζητήματα Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, «ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης αποτελεί έναν από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μας πληροφορήσει υπεύθυνα και πλήρως για τις νεότερες θεολογικές εξελίξεις στον οικουμενικό διάλογο, εξελίξεις που είναι σημαντικές για την κατανόηση και τη λύση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τις Εκκλησίες αιώνες τώρα και εμποδίζουν την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ τους...». Γι’ αυτό ακριβώς μόνο θεολογικά μυωπάζοντες θα αμφισβητήσουν την επισήμανση του Λαρεντζάκη, ότι ορθώς έπραξαν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μας και «αποφάσισαν συνοδικά από ιερό και αδήριτο καθήκον και υπακοή προς τον Χριστό την έναρξη και συνέχιση και ενίσχυση των οικουμενικών διαλόγων προς λύση των υπαρχόντων προβλημάτων και αποκατάσταση της χριστιανικής κοινωνίας.» 
Είθε να ευδοκήσει ο Κύριος, να κινηθούν υπό το φως της Αναστάσεως Αυτού ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς την κατεύθυνση αυτή οι τα πρώτα της αρμοδιότητας και της ευθύνης φέροντες και υπό το αυτό φως να συγκλίνουν οι καρδιές και οι δεήσεις των επικαλουμένων το όνομα του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails