Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου επανέρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, όταν γίνεται απόπειρα εφαρμογής της νομιμότητας και αυτή προσκρούει στη "λογική" των καταληψιών (δηλ. της παλαιάς, σχισματικής αδελφότητας) που δεν είναι άλλη παρά η απόλυτη ακρότητα: "Θα αυτοπυρποληθούμε", "Δεν βγαίνουμε παρά μόνο νεκροί" και άλλα θλιβερά παρόμοια. 
Αυτομάτως διερωτάται ο καθείς: Είναι στάση στοιχειωδώς πνευματικών ανθρώπων αυτή; Για μοναχούς είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ένας ωμός εκβιασμός, προκειμένου να τους περάσει το γινάτι τους και να μένουν εκεί στο όνομα τάχα της Ορθοδοξίας. 
Διαφωνούν και αποκηρύσσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και το υπόλοιπο Άγιον Όρος, ως "οικουμενιστικό" και άλλα τέτοια ανόητα. 
Η κοινή λογική επιτάσσει να φύγουν από ένα τόπο, κι από ένα θεσμό τον οποίο θεωρούν "μολυσμένο", και να πάνε όπου νομίζουν για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τον "ανένδοτο αγώνα" τους. Οι Παλαιοημερολογίτες που τους υποστηρίζουν θα τους δέχονταν ως Μεσσίες! 
Η Μονή Εσφιγμένου δεν τους ανήκει. Δεν είναι τσιφλίκι τους. Δεν είναι η περιουσία τους πατέρα τους. Η Μονή Εσφιγμένου, όπως και κάθε Αγιορειτική Μονή, ανήκει στην Εκκλησία. Άρα, δεν μπορεί να ταμπουρώνεται ο καθένας σε μία μονή και να λέει "δεν βγαίνω γιατί υπερασπίζομαι την πίστη"! 
Η ανωμαλία που έχουν επιφέρει οι σχισματικοί Εσφιγμενίτες στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά και στην Εκκλησία γενικότερα, είναι άνευ προηγουμένου, τουλάχιστον στα νεώτερα χρόνια. Ο εκβιασμός που ασκούν είναι αήθης. Η λογική που έχουν είναι αιρετική: "Εμείς είμαστε οι σεσωσμένοι, εμείς κατέχουμε την αλήθεια, εμείς φυλάττουμε την παράδοση, όλοι οι άλλοι είστε αιρετικοί και μιαροί". 
Για να μη μιαίνονται, λοιπόν, ας εγκαταλείψουν τη Μονή Εσφιγμένου και ας αφήσουν τον τόπο για μοναχούς που νοιάζονται για την ψυχή τους και όχι για το πώς θα κατακεραυνώσουν τους πάντες, στο όνομα της πιστότητας στην Ορθοδοξία. 
Π.Α.Α.

6 σχόλια:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ είπε...

Ορθή η άποψη σας.Τα μέσα ξενίζουν λίγο.Η λύση μέσω διαλόγου πιστεύω πως πρέπει να αναζητηθεί περισσότερο και απο τις δύο πλευρές για να κλείσει η πληγή αυτή της Ορθοδοξίας...

Ανώνυμος είπε...

Και κάποιοι άλλοι αγιορείτες μοναχοί διατύπωναν την άποψη, ότι αυτοί κατέχουν την αλήθεια, αλλά εκδιώχθηκαν.
Πρόκειται για τους ονοματολάτρες, που υποστήριζαν, ότι "το όνομα του Θεού είναι αυτός ο Θεός στην ουσία του".
Το κίνημα αυτό αναπτύχθηκε το 1913 από 1000 περίπου Ρώσους και Ρουμάνους μοναχούς με επίκεντρο τη Σκήτη του αγίου Ανδρέου (Σεράϊ).
Η θέση αυτή αποδοκιμάστηκε από την Ι. Κοινότητα, το Οικ. Πατριαρχείο και τη Ρωσική Εκκλησία. Με επέμβαση του ρωσικού στρατού μεταφέρθηκαν βιαίως το καλοκαίρι του 1913 περίπου 1000 μοναχοί στη Ρωσία και τους απαγορεύτηκε η επάνοδος στο άγιον Όρος (Γαβριήλ Διονυσιάτου, ηγουμένου Ι.Μ. Διονυσίου, Λαυσαϊκόν του αγίου Όρους, σελ. 82).

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Οι εν λόγω μοναχοί είναι οπωσδήποτε προβληματικοί κλπ. κλπ. Ο πατριάρχης γιατί ασχολείται τόσο και με αυτό τον τρόπο μαζί τους; Γιατί δεν συνομιλεί μαζί τους ή γιατί δεν τους αφήνει να αυτοδιαλυθούν; Έτσι τους δίνει την αφορμή -απέναντι σε κοινό εχθρό- να συνασπίζονται αμυνόμενοι. Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο ο Πατριάρχης δίνει αφορμές, με τα γνωστά οικουμενιστικά καμώματα, τόσο αυτά τα φαινόμενα θα πληθύνωνται.
Η (κακή) δράση, φέρνει και (κακή) αντίδραση.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜ/ΓΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΩΝ 3-4 ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΩΝ ΓΟΧ,ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ !!!
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΓΙΟΡΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΕΣ ΟΙ ΣΕΣΩΣΜΕΝΟΙ ???ΚΥΡΙΕ ΜΗ ΜΕ ΕΛΕΕΙΣ !!!
ΙΑΝ.ΑΛΑΤΖ.

Ανώνυμος είπε...

Οι λασκαρισμένες βίδες δεν φεύγουν, αν δεν δώση καποιος ώθηση.

Related Posts with Thumbnails