Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;



Του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση

Άκρως ενδιαφέρουσα η είδηση. Πρωτάκουστη στα ορθόδοξα και ετερόδοξα Εκκλησιαστικά χρονικά. Ίσως δε και λίγο προκλητική. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, αναφέρουν τά Πρακτορεία, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος Roskosmos, μίλησε για το όνειρό του όπως, ευκαιρίας δοθείσης, «πετάξει στο Διάστημα», και επισκεφθεί τον «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» (ISS), διευκρινίζοντας συνάμα πως «οι πτήσεις στο Διάστημα ανταποκρίνονται στο Θείο θέλημα, στο μέτρο που δίνουν στον άνθρωπο την ευκαιρία να βελτιωθεί».
Όσοι κακεντρεχείς και φιλύποπτοι, διαβάζοντας την ανωτέρω είδηση θα σχολιάσουν ενδεχομένως ότι η Εκκλησία της Ρωσίας, αφού πρώτα ίδρυσε ενορίες και έπηξε Θυσιαστήρια έως της εσχατιές της γης, (και εκεί ακόμη που δεν υπάρχει «ψυχή ζώσα» ρωσική), τώρα επιχειρεί την κατάκτηση του διαστήματος, με την σύσταση ίσως κάποιας «ενορίας» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να προβάλει, όχι πλέον το «παγκόσμιο/οικουμενικό» βεληνεκές της, αλλά την «διαστημική της διάσταση»!
Οι νουνεχείς και απονήρευτοι, θα ερμηνεύσουν το «όνειρο» του Πατριάρχου Κυρίλλου ως μια επιθυμία του να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στο εν ουρανοίς κατοικητήριο του Θεού και να δώσει μια απάντηση στους κοσμοναύτες εκείνους που, επιστρέφοντας στη γη δηλώνουν, με περισσή έπαρση, πως πάνω εκεί ψηλά στον ουρανό δεν συναντούν κανένα Θεό.
Όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι βέβαιο. Ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι ένας από τους λίγους δυναμικούς και χαρισματικούς εκείνους ηγέτες του Ορθοδόξου στερεώματος, που γνωρίζουν ως άριστα την «τέχνη» τού να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να δίνουν, με ένα διαφορετικό τρόπο, μαρτυρία Χριστού μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Είδατε πώς σφάζει με το βαμβακι ο π. Τσέτσης;

Καλά τα λέγει τους Ρώσους.

Τι ωραία που θα ήταν αν τα έλεγε το ίδιο όμορφα και τους οικουμενιστές!

Λέων είπε...

Καὶ τί εἶναι αὐτὰ τὰ τόσο "καλὰ" ποὺ εἶπε στοὺς Ρώσους; Νά ’ναι καλὰ ὁ ἅγιος Μόσχας. Ἔκανε ἕνα καθαρὰ ρητορικῆς ὑφῆς σχόλιο ὁ ἄνθρωπος, τὴν ὥρα ποὺ εὑρίσκετο στὸ κέντρο ἐκπαιδεύσεως κοσμοναυτῶν, καὶ βγαίνει ὁ πολὺς π. Τσέτσης νὰ κοροϊδέψῃ. Τώρα ποὺ τὰ ξαναφτιάξανε οἱ τῆς Διασπορᾶς μὲ τὸν Μόσχας, μακάρι νὰ διευρυνθεῖ καὶ ἡ παρουσία τοῦ Πατρ. Μόσχας ἐδῶ στὴν Ἀμερική. Τὸ χρειαζόμαστε.

Related Posts with Thumbnails