Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ME TON UME ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ'' in concert


Χθες βράδυ στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την τελευταία από τις τρεις συναυλίες (4-5 Δεκεμβρίου) του κορυφαίου Ιάπωνα συνθέτη Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι, δημιουργού της
Ερωτικής Επιθυμίας, του 2046 και των Ιπτάμενων Στιλέτων. Η παρουσία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεωρείται μοναδικό γεγονός για όλη την Ευρώπη, καθώς ο Σιγκέρου Ουμπεμπαγιάσι εμφανίζεται σπάνια. Και οι συναυλίες του στην Αθήνα ήταν οι πρώτες αμιγώς συναυλίες που έγιναν προς τιμήν του, και δεν ήταν μέρος κάποιου κινηματογραφικού Φεστιβάλ.


Ο Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι είναι 25 χρόνια ενεργός συνθέτης στον χώρο του κινηματογράφου, αλλά μόλις τα τελευταία 10 χρόνια, η μουσική του πέρασε τα σύνορα της Ιαπωνίας και άγγιξε το δυτικό κοινό.


Ο συνθέτης που συνεργάστηκε με τον Ουόνγκ Καρ Βάι (Ερωτική Επιθυμία, 2046) και τον Ζανγκ Γιμού (Ιπτάμενα Στιλέτα, Η κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού) με τις εξαιρετικές και μοναδικές του μελωδικές συνθέσεις, δημιούργησε ένα ολόκληρο νέο ρεύμα φίλων της κινηματογραφικής μουσικής. Έτσι δεν ήταν παράδοξο που και οι τρεις συναυλίες του στην Αθήνα ήταν sold out από μέρες και το κοινό ενθουσιώδες.


Έξι χρόνια ακριβώς μετά την κυκλοφορία του 2046 στους κινηματογράφους -και ενός από τα πλέον πολυπαιγμένα soundtracks στα ελληνικά ραδιόφωνα- ο Ιάπωνας συνθέτης παρουσίασε στην Αθήνα ένα πρόγραμμα διάρκειας 1 ώρας και 15’, όπου, εκτός από τα γνωστά σε όλους μουσικά του θέματα για τις ασιατικές παραγωγές, ακούστηκαν και θέματα για δυτικές παραγωγές, όπως τα Hannibal Rising, Incendiary, αλλά και από το φιλμ του Τομ Φορντ A Single Man (2009).



Τις μουσικές του Ούμε -όπως προτιμάει να τον φωνάζουν- ερμήνευσε στην πρώτη της παγκόσμια εμφάνιση η νεοσυσταθείσα Ελληνική Ορχήστρα και Χορωδία «Oticons Orchestra & Choir», που δημιουργήθηκε για να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε συναυλίες με μουσική από τον κινηματογράφο και ξεχωριστές τηλεοπτικές παραγωγές.

Την Oticons Orchestra & Choir διηύθυνε ο σημαντικότερος εν ενεργεία μαέστρος στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής, Βέλγος Dirk Brosse. Ο πολύπειρος αυτός μαέστρος έχει εμφανιστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου σε χώρους, όπως το Royal Albert Hall και το Barbican Center του Λονδίνου, ενώ το 2009 επιλέχτηκε από τον συνθέτη John Williams για να διευθύνει την παγκόσμια περιοδεία του «Star Wars in Concert».
Με την Oticons Orchestra & Choir συνέπραξαν ο Ελβετός βιρτουόζος των έθνικ πνευστών Sandro Friedrich, η Σαβίνα Γιαννάτου και η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά.


Πρέπει να σημειώσω ότι τόσο ο συνθέτης όσο και ο μαέστρος ήταν πολύ ευγενικοί και προσηνείς με όλους. Στην συναυλία – κατά τη διάρκειά της προβάλλονταν σκηνές από τις ταινίες με μουσικές του Ume – ήλθε και ο μεγάλος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, ο ιδρυτής του πολιτιστικού κέντρου που φέρει το όνομά του.

Μου έκανε εντύπωση ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετώπισε τον Μιχάλη Κακογιάννη ο συνθέτης Shigeru Umebayashi. Οι δυό τους μίλησαν αγγλικά και ο ιάπωνας συνθέτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την διοργάνωση των συναυλιών του στο χώρο αυτό.


Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜagazino της Κυριακής 28 Νοεμβρίου ο Ουμεμπαγιάσι είπε μεταξύ άλλων:
Για μένα, πάνω από όλα μπαίνει ο άνθρωπος. Και βλέπω μεγάλη σύγχυση και άγχος γύρω μου. Τι τα θέλετε, είμαστε πολύ σύνθετα όντα και η ανθρώπινη ψυχή ό,τι πιο περίπλοκο. Και οι νέοι είναι διαφορετικοί, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, όπου όλα άλλαξαν, έχοντας ολοκληρωτικά επηρεαστεί από τη Δύση. Μια ριζική αλλαγή, από τον παραδοσιακό τρόπο στο μοντέρνο, σημαίνει πολλά.

Στις φωτογραφίες της Ιδιωτικής Οδού:

- Οι συντελεστές της συναυλίας με τον συνθέτη και τον μαέστρο σε μια έκφραση ευχαριστίας που υπέδειξε επί σκηνής στο κοινό ο Ume.
- O συνθέτης με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
- Η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά με τον μαέστρο Dirk Brosse.
- Ο συνθέτης με την Γιαπωνέζα μάνατζέρ του.
- Η Δ. Πανουργιά με τον Ume.
- Σαβίνα Γιαννάτου και Δάφνη Πανουργιά.
- Σ. Γιαννάτου και Δ. Πανουργιά με τον μαέστρο Brosse.
- Στιγμιότυπο από την πρόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails