Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ


Στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου η Κωνσταντίνα Ζάνου, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, μάς ταξιδεύει στην πολύπαθη Ίμβρο, με αφορμή την έκδοση και παρουσίαση και στην Πόλη και στην Ίμβρο του Ιστορικού Υπομνήματος περί της Νήσου Ίμβρου, των Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού και Ανδρέα Μουστοξύδη.
Η επανέκδοση του σημαντικού αυτού έργου οφείλεται στις ενέργειες του Συλλόγου Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιμβρου και ιδιαίτερα στην ακατάπαυστη δραστηριότητα του προέδρου του Στέλιου Μπερμπέρη, ο οποίος λέει ενδιαφέροντα πράγματα στην Κωνσταντίνα Ζάνου:
«Πού νιώθεις ότι ανήκεις, Στέλιο;», τον ρωτάω. «Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία. Εδώ, στην Ιμβρο», μου απαντά, «ίσως και στην Πόλη». «Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα», συνεχίζει, «οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχω δεν ανταποκρίνονται σε αληθινή γη, στην ουσία είναι αέρας».
Υπάρχει πράγματι ένα χώρος, που ως «απολίθωμα» μιας άλλης εποχής, εκπροσωπεί ακόμα τους Ρωμιούς της Ιμβρου. Κι αυτός ο χώρος δεν είναι ούτε το τουρκικό κράτος ούτε το ελληνικό. Είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον νοητό αυτό τόπο της υπερεθνικής (ή καλύτερα προεθνικής) χριστιανοσύνης, οι Ιμβριοι βρίσκουν ό,τι έχει απομείνει από τη χαμένη τους ταυτότητα.
Ολόκληρο το σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ.

Με χαρά εντοπίσαμε στο διαδίκτυο ένα Εναλλακτικό Μπλογκ της Πόλης, που φέρει το όνομα neopolitis.
Ο Νεοπολίτης έχει Πολίτικα θέματα με υπέροχες φωτογραφίες.

Έξοχο το αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά, με καταγραφή και των σχετικών αντιδράσεων Τούρκων διαδηλωτών. Υπέρ των Ρωμιών! Τα Σεπτεμβριανά έγιναν συνείδηση και σε μερίδα Τούρκων ως τρομακτική αδικία, και όχι μόνο...
Θαυμάσιο και το αφιέρωμα στο αγαπημένο μου Νιχώρι του Βοσπόρου: Σα βγεις στον πηγαιμό για το Νιχώρι (να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος).
Κι ακόμα ένα αφιέρωμα στη Γέφυρα του Γαλατά, με φωτογραφικά στιγμιότυπα καθημερινά, σημερινά, μαγικά...
Ευχόμαστε στο Νεοπολίτη καλοτάξιδος στη μπλογκόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails