Το νέο διπλό τεύχος (2-3, Άνοιξη – Καλοκαίρι 2010) του περιοδικού Βημόθυρο (εκδ. Μαϊστρος) που επιμελούνται οι φιλόπονοι εκδότες Εύη Βουλγαράκη και Δημήτρης Πισίνας, μόλις κυκλοφόρησε και τα έχει πραγματικά “όλα”!
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Ψωμί των ανθρώπων με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Ανάμεσά τους: “Ψωμί ή Μπαπ;” του Μητροπολίτου Κορέας Αμβροσίου, “Η κοσμολογία της Ευχαριστίας” του Τζορτζ Θεόκριτοφ, “Το Ψωμί του Άλλου” του Δημητρίου Μόσχου, “Τελετουργικά Ψωμιά” της Εύης Βουτσινά, “Γαμήλιοι και Παρεμφερείς Άρτοι” του Μ. Γ. Μερακλή, “Αρτοποιήματα των Λογοτεχνών” του Δημήτρη Κοσμόπουλου, διάφορα λαογραφικά του ψωμιού, συνέντευξη με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Άρτος Ζωής” κ.α.
Στον Φάκελο Παιδεία το Μάθημα των Θρησκευτικών, με σημαντικά κείμενα γνώμης των Σταύρου Γιαγκάζογλου, Γιώργου Μπάρλα, Κώστα Σύρου, Μιχαήλ Β. Παρασκευόπουλου. Ακόμα, Γνώμες των Παιδιών για το μάθημα κι ένα κείμενο γνωριμίας για το Νέο Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο Καιρός.
Επίσης, τα κείμενα της εκδήλωσης – παρουσίασης του περιοδικού Βημόθυρο (τον περασμένο Δεκέμβριο), στην ενότητα “Θρησκειολογία” ένα διαφωτιστικό άρθρο του Απόστολου Μιχαηλίδη για το “Ντάρμα”: Η Ινδουϊστική Διδασκαλία ως Καθημερινό Βίωμα και Λατρευτική Εμπειρία, ένα διήγημα του Δημήτρη Μαγριπλή Για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου..., συνεντεύξεις του αειμνήστου π. Μάρκου Μανώλη και του σπουδαίου αγιογράφου και θεολόγου της εικόνας παπα-Σταμάτη Σκλήρη, αναφορές στον αείμνηστο Σερβίας Παύλο (Δημ. Γόνης) και το νέο Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο (π. Σταμ. Σκλήρης), στον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και στην Αγία Μεθοδία της Κιμώλου (Παναγιώτης Βολάκης), Σημειώματα για τις ανθρώπινες σχέσεις (Ελένη Καραγιάννη), κείμενα για το Μεταναστευτικό, Τεχνοσκόπιο, Βιβλιοσκόπιο, Σινεσκόπιο, Σελίδες κριτικής, Επιστολές Αναγνωστών (με ενδιαφέρον! Όπως και οι απαντήσεις του περιοδικού) κ.α.
Εν κατακλείδι, στη νέα ενότητα Επιστημονικά Θεολογικά Τετράδια, ένα ημέτερο εκτενές κείμενο για το Μέλος της Μεγάλης Εβδομάδος κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με σύντομη περίληψη στα αγγλικά της Ελίζαμπεθ Θεοκρίτοφ.
Ένα τεύχος πραγματικά αξιόλογο, με αισθητική άποψη και κυρίως με λόγο έλλογο, που αναδεικνύει την όντως Θεολογία και Ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου