Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΙΗΣΟΥΣ, Ο Β. Ν. ΤΑΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

- O ριζοσπάστης Ιησούς στο κείμενο Με την κοφτερή γλώσσα του Ευαγγελίου. Ένα κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στο υπέροχο νυχθημερόν του. Θα μπορούσα να το 'χα γράψει εγώ. Έτσι, το προσυπογράφω και το προτείνω. Ο Ιησούς παραμένει για όλους μας ο μεγάλος άγνωστος!... Ας σκεφθούμε οι "εκκλησιαστικοί" πόσα από τα λόγια Του παρασιωπούμε, αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε, ανερυθριάστως διαστρέφουμε και παραποιούμε και λογοκρίνουμε! Γι' αυτό η παρατήρηση του π. Παν. Καποδίστρια είναι καίρια: "Ο αυθεντικός Λόγος τού Ιησού, ως αλογόκριτος εκκλησιαστικός λόγος ευθύτητας και υγείας, αποτελεί το νυστέρι, που ιαματικά θα επέμβει στην διαρκούσα ολοένα ασθένεια της ζωής μας".
- Και ξαφνικά ανοίγοντας την Καθημερινή της Κυριακής, πέφτω πάνω στον Β. Ν. Τατάκη! Μας τον παρουσίασε η σπουδαία δημοσιογράφος και blogger Ρίτσα Μασούρα στην στήλη της Πρόσωπα. Ξαφνιάστηκα πραγματικά! Ποιος θυμάται πια αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο και καθηγητή της Φιλοσοφίας; Η Ρίτσα Μασούρα, ευτυχώς! Και μας προτείνει το γνωστό αλλ' αναξιοποίητο εισέτι πόνημά του Η Πορεία του Ανθρώπου, από τις Εκδόσεις των Φίλων του ακάματου Κώστα Τσιρόπουλου.
Η Ρ. Μασούρα στέκεται φυσικά στο μείζον που επεσήμανε ο Β. Ν. Τατάκης και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Ευθύνη! Και η καλλιέργεια της συναίσθησής της. Κι αφού παραθέτει χαρακτηριστικά αποσπάσματα του δασκάλου προσθέτει η Ρίτσα Μασούρα: "Να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου, όλοι γνωρίζουμε, ο καθένας από τη δική του μικρή ή μεγάλη πείρα, ότι η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους νέους έχει τραγικές συνέπειες για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Το να διδάσκεις τους νέους υπευθυνότητα –απ’ όπου απορρέουν και οι εκδηλώσεις σεβασμού– ώστε κάποια στιγμή να καταλήξουν στην αυτοαγωγή, δεν είναι κάτι απλό και συνηθισμένο. Θέλει δουλειά εκ μέρους των μεγάλων, θέλει να αφαιρέσουμε χρόνο από τον χρόνο μας και να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά".
- Το διήγημα του Δημήτρη Γ. Μαγριπλή Μαθήματα Κηπουρικής. Το διήγημα δημοσιεύθηκε στο βιβλίο: Φώτης Αδάμης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δ. Γ. Μαγριπλή), Μαθήματα Κηπουρικής και άλλα διηγήματα, Σοκόλης, Αθήνα 2007. "Ακόμη δεν έχω δει τον μέγα κηπουρό αλλά νομίζω ότι κάποτε θα κοιμηθώ και στο όνειρό μου ίσως βρεθώ στους κρεμαστούς κήπους που, ξέχασα να σας πω, μου υποσχέθηκε κάποτε ο δάσκαλος. Κανείς όμως δεν ξέρει αν θα του χαριστούν".
Κανείς όμως δεν ξέρει... Διαβάστε φίλοι μου ένα διήγημα - ανάσα!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλές προτάσεις για να γυμνάσουμε το σκουριασμένο μυαλό. πάω να τις διαβάσω..

ritsmas είπε...

ευχαριστώ ιδιαιτέρως\ευχες

P. Kapodistrias είπε...

Ευγενής ως συνήθως! Ευχαριστώ! Έρρωσο!

dmagrip είπε...

ευχαριστώ για τα καλά λόγια....
καλά Χριστούγεννα
Δ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙ-Α, ΕΥΤΥΧΙΑ κ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ! ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΜΑΣ"
Σ.Κ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη Μαγριπλή,

Εμείς ευχαριστούμε για τα θαυμάσια διηγήματά σου.
Καλές γιορτές και πάντα περιμένουμε τα αποτελέσματα της γραφίδος σου.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ Σ.Κ.

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και την καλή σου προαίρεση!
Αντεύχομαι τα κράτιστα!

Related Posts with Thumbnails