Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ"


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο «Θάνος Μικρούτσικος - Κυνηγώντας την ουτοπία. 16 αναγνώσεις του έργου του», σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου. 
Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου.
Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία - ποίηση - μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής μουσικής υπογράφουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, χωρίς όμως να χάνουν την επιστημονική και κριτική οπτική τους. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία. 
Γράφουν οι: 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Σπύρος Αραβανής, Μιχάλης Γελασάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκης Γκαρτζόπουλος, Μανώλης Δαφέρμος, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρης Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαράτος, Γιάννης Μηλιός, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, Ηρακλής Οικονόμου, Φώντας Τρούσας, Γιώργος Χαρωνίτης, Θανάσης Χουλιαράς. 
Πρόλογος: Μαρία Παπαγιάννη. 


Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 20:00 στο καφέ Ζώγια - Βιβλίο, τσάι και συμπάθια, Αλεξάνδρου Σβώλου 54, στη Θεσσαλονίκη. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ
Γιάννης Τσολακίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος 
Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης 
ο επιμελητής της έκδοσης Ηρακλής Οικονόμου 
και η Μαρία Παπαγιάννη - Μικρούτσικου. 
Στην βραδιά θα ακουστούν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. 
Ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Δημήτρης Νικολούδης. 
Στο πιάνο ο Σάκης Λάιος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails